Fischer: Kanada se ještě dnes kvůli vízům znovu spojí s vládou ČR

Praha - Zástupci kanadské vlády se ještě dnes spojí s českými představiteli ohledně možnosti znovuzavedení vízové povinnosti pro občany České republiky. Ze zdrojů z české i kanadské strany vyplývá, že by Kanada mohla definitivní rozhodnutí o vízech sdělit kolem 22:00. O opětovném setkání "na vysoké úrovni" hovořili dnes na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Jan Fischer a šéf zahraničního resortu Jan Kohout. Podle slov Fischera je rozhodnutí plně v rukou kanadské vlády, česká reakce by však v případě znovuzavedení byla "přiměřená a patřičně sebevědomá". Česká vláda hodlá do diplomatického sporu s Kanadou zaangažovat také Evropskou komisi.

Pokud Kanaďané svůj úmysl víza zavést dnes skutečně oznámí, mimořádně se sejde vláda, aby o české reakci ještě jednala. Předseda vlády dnes zdůraznil, že on osobně i ministr zahraničí věnovali otázce víz maximální pozornost. „Využili jsme všechny kanály, vyvinuli jsme veškeré úsilí, abychom tento krok odvrátili, pozdrželi,“ poznamenal Fischer. Jednal například s kanadským premiérem Stephenem Harperem i tamním ministrem pro migraci Jasonem Kenneym. Nyní se již kabinet soustředí na způsob případné reakce. „Máme připravenou adekvátní reakci, která je hodná úrovně vlády svébytné, dostatečně sebevědomé a demokratické země,“ naznačil.

Případnou odvetou by mohla být víza pro kanadské diplomaty

Fischer připomněl, že případný problém bude muset být v rámci klauzule o solidaritě členských zemí EU řešen i na evropské úrovni. Česká vláda nemůže kvůli evropským směrnicím zavést víza pro Kanaďany cestující do Čech. Ministerstvo zahraniční ale připouští, že jako odvetu by mohlo zavést víza alespoň pro kanadské diplomaty.

Kanada zvažuje znovuzavedení vízové povinnosti pro občany ČR kvůli zvyšujícímu se počtu žadatelů o azyl z Česka. Víza Ottawa zrušila v roce 2007. Podle některých informací z minulého týdne už bylo dokonce o vízech rozhodnuto, jen to zatím nebylo oficiálně oznámeno. Ministr Kohout byl o víkendu opatrně optimistický a naznačoval, že víza nyní zavedena nebudou. Dnes odpoledne však na tiskové konferenci působil nejistým dojmem.„Žádné oficiální sdělení z kanadské strany zatím nemám, ale nějaké jistě očekávám,“ uvedl Kohout.

Kanadské velvyslanectví nedávno informovalo o tom, že Kanada loni a za první čtyři měsíce letošního roku udělila azyl 132 českým žadatelům. Loni Kanaďané napočítali za celý rok na 853 českých žadatelů o azyl, letos jen od ledna do března už 653. Zavedení víz by komplikovalo cestu 30 tisícům Čechů, kteří ročně do země javorového listu zamíří. Čeští občané letos v prvním pololetí podali v Kanadě druhý nejvyšší počet žádostí o azyl.

Do Kanady jezdí z Česka vesměs Romové, kteří si stěžují na diskriminaci. Jiné informace ovšem hovoří o tom, že odjezdy českých občanů jsou organizované, někteří lidé si z nich udělali podnikání a žadatelé zneužívají tamní systém. Kanadská ambasáda v Praze navíc už není na vydávání víz vybavená, proto by lidé museli putovat na ambasádu ve Vídni. Tam se zatím nechtějí k ničemu vyjadřovat a odkazují na kanadské zastoupení v Česku.