Paroubek se ohradil proti kritice své návštěvy Ruska

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek se dnes ostře ohradil proti kritice, které čelí v souvislosti s okolnostmi své nedávné cesty do Ruska. Sešel se tam i s premiérem Vladimirem Putinem, podle kritiků však nepřizval na své schůzky s ruskými politiky české diplomaty ani o nich prý neposlal zprávu ministerstvu zahraničí. České velvyslanectví o návštěvě Moskvy informováno bylo, uvedl Paroubek. "Nevyvinulo však vůbec žádné úsilí mně pomoci," napsal v prohlášení.

Podobnou zkušenost prý přitom učinil u většiny českých zastupitelských úřadů, které v minulosti navštívil. „Škoda, že české velvyslanectví v Rusku neprojevilo zájem pomoci při zajištění mého pobytu v Moskvě. Mohli by alespoň zblízka vidět ruského premiéra. Vím, že se to panu velvyslanci (Miroslavu Kostelkovi) moc často za tři roky nepodařilo,“ napsal.

Odmítl výhrady, které se na jeho hlavu minulý týden snesly, a kritizuje naopak své kritiky. „Pan (Karel) Schwarzenberg, jehož devótní pravicové noviny v rozporu s českou republikánskou tradicí země titulují jako knížete, trpí výběrovou sklerózou a mohl bych asi použít silnějšího výrazu. A ten použiji, pokud tento pán bude pokračovat ve svých nechutných invektivách,“ uvedl. Exministr zahraničí Schwarzenberg v souvislosti s Paroubkovou návštěvou o víkendu řekl, že politici by neměli „prát špinavé prádlo“ v zahraničí. „Kde byl pan Schwarzenberg, když si Mirek Topolánek na půdě Evropského parlamentu stěžoval dvakrát na českou opozici?“ ptá se řečnicky Paroubek.

Paroubek vyčítal stejné jednání Topolánkovi

Na adresu Topolánka dodal, že předseda ODS ještě ve funkci premiéra začátkem roku jednal s Putinem pět a půl hodiny, z toho hodinu bez účasti kohokoliv. „Ptám se dále, zda je pravda, že Mirek Topolánek při tomto jednání nabídl ruské straně prodej Českých aerolinií Aeroflotu?“ napsal šéf ČSSD.

Ohradil se i proti slovům někdejšího velvyslance v Rusku Luboše Dobrovského, který v médiích jeho počínání v Rusku kritizoval. Paroubek podle Hospodářských novin Rusy ujistil o tom, že bude dál bojovat proti stavbě amerického radaru v ČR, a slíbil zlepšit podle něj špatné česko-ruské vztahy. „V každém případě předseda české sociální demokracie obsahem svého jednání s premiérem Putinem poškodil bezpečnostní zájmy České republiky,“ napsal Dobrovský v dnešních Lidových novinách.

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod