Statkářka: Výstavbu D11 nebrzdím já, ale stát

Hradec Králové - Podle statkářky Ludmily Havránkové stojí za průtahy stavby dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové stát a špatná spolupráce s pozemkovým fondem. Dálnice na Hradec Králové má v Plačicích vést právě přes pozemky, na nichž Havránková hospodaří. Podle statkářky však už její rodiče začátkem 90. let upozorňovali pozemkový fond na chystanou stavbu dálnice a žádali o směnu půdy. K té až dosud nedošlo.

„Mí rodiče už v roce 1992 napsali na pozemkový fond, že v důsledku stavby dálnice prosí o náhradní pozemky. Nikdo nereagoval. Ten, kdo brzdí výstavbu dálnice D11 nejsem já, ale stát. Nechci peníze, ale pozemky za pozemky,“ řekl Havránková.

Poslední vládní nabídka, která se snažila dostavbu D11 nějakým způsobem řešit, počítala s výměnou 10,6 hektarů patřících Havránkové za 253 hektarů od státu. Statkářka informovala, že Topolánkova vláda předložila několik podmínek a ona všechny splnila. Pozemky nabízené státem však byly rozdělené tahem dálnice a pozemkový fond se ve věci vůbec neangažoval. Fischerova vláda pak v květnu oznámila záměr od směny ustoupit.

Studio 6 s Ludmilou Havránkovou (zdroj: ČT24)
Chybějící úsek dálnice D11
Zdroj: ČT24