Pevné objetí - terapie, nebo týrání dětí?

Praha – Pravděpodobně ve světě nejznámější českou psycholožkou je Jiřina Prekopová se svou metodou pevného objetí. Terapie má sloužit k obnovení vztahu mezi rodiči a dětmi. Kritici však říkají, že je to pouhé násilí. Česká televize uvedla film o této metodě Mámo, táto, obejmi mě a vyvolala tak velký rozruch i mezi rodiči, protože někteří lidé nabyli dojmu, že se jedná o týrání dětí.

Světoznámá psycholožka českého původu Jiřina Prekopová je autorkou terapie pevným objetím. Terapie ale vyvolává řadu emocí jak pozitivních, tak ale i negativních. „Můj názor je, že to není psychoterapie, protože většina terapií dovoluje klientovi, aby nepříjemnou techniku kdykoliv přerušil. V podmínkách terapie pevného objetí se říká, že se láme nesouhlas nebo vůle osoby, která je pevně objímána, a přes tento nesouhlas se má jít dál, a vychází se z toho, že to má být prospěšné,“ říká psycholog Zbyněk Vybíral.

  • Autismus je postrach rodičů autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Práce s autistickým dítětem autor: ČT24, zdroj: ČT24

Podle Vybírala se metoda doktorky Prekopové hodně podobá tzv. holding therapy, terapii pevným objetím v Americe, která je v řadě států USA zakázána, protože tam terapeuti usmrtili několik dětí. „Ne, to nebyla moje metoda. Já jsem to (video) taky viděla. To dítě zemřelo v důsledku toho dušení a ta terapeutka byla odsouzená na 16 let a adoptivní matka na 12. Plným právem. Takhle se nemůže zacházet s dítětem,“ konstatuje Prekopová.

Zuzana Baudyšová, ředitelka nadace Naše dítě:

„Paní doktorka Prekopová si velmi dobře uvědomuje, že tato metoda není možná pro každé autistické dítě a ani pro každé dítě, kde není pochopení a vůle rodičů, aby do pevného objetí vstupovali.“

Kritici znají metodu jen z druhé ruky

„Ti největší kritici jsou ti, kteří to nikdy neviděli, nezažili a jenom o tom slyšeli z druhé ruky nějaké zkreslené referáty,“ tvrdí psycholog Jaroslav Šturma. Zkušenost některých rodičů je přitom pozitivní. „Ta doba před a po byla zásadně jiná a vlastně potom, když Marek šel k logopedce, tak ta sama říkala, že se s ním pracuje daleko lépe a je klidnější, rozumí víc tomu, co po něm chtěla,“ potvrzuje úspěch terapie otec autistického dítěte Radomír Anděl.

Podle Anděla je odsuzování metody pevného objetí také důsledkem doby, jež přeje rychlým a velice zkratkovitým informacím a nepřispívá tak k tomu, aby se lidé o metodu zajímali hlouběji. „Vysloví prostě názor, aniž by věděli podrobnosti. Samozřejmě bychom byli rádi, aby tato naše slova pomohla rodičům, jako jsme my, nebo stejně postiženým dětem,“ říká ze své zkušenosti pan Anděl. Podle něj by si případní zájemci o terapii měli najít čas a přečíst si nějakou knihu od doktorky Prekopové a zajímat se o problematiku do větší hloubky.

Sporná metoda pevného objetí (zdroj: ČT24)