Hodnoty pod 0,24 promile se u řidičů netrestají, policie je ale přesto hlásí

Praha - Policie dál trvá na nulové toleranci alkoholu za volantem, přestože úřady nejnižší naměřené hladiny nepostihují. Na pokyn ministerstva dopravy se hodnoty z dýchacích přístrojů do 0,24 promile netrestají. Kvůli rozdílné praxi policie a úředníků, kteří o postizích rozhodují, jsou ročně stovky řidičů stíhány zbytečně - případy se nakonec stejně odloží.

Policie veškeré naměřené hodnoty předává správnímu orgánu k řešení. Největší města Praha, Brno a Ostrava ale až třetinu všech policií nahlášených případů s alkoholem odkládají. V případech, kdy je naměřená hodnota 0 až 0,24 promile, se ve smyslu použité metodiky považuje výsledek za negativní - pokud nejsou žádné důkazy proti řidiči, přiznání nebo svědectví další osoby. Nízké hodnoty mohou být ovlivněny třeba jídlem, nemocí nebo i samotným zařízením.

V ČR ale stále platí nulová tolerance alkoholu za volantem, policie je proto povinna konat a předat případ do správního řízení. Protikladné počínání policie a úředníků zatím zřejmě nikdo řešit nebude. Úřady se nicméně obávají, že kdyby určitou hladinu alkoholu povolil už zákon, jak je obvyklé v některých západních zemích, čeští řidiči by si to vyložili po svém: pili by víc a následky by byly tragické.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)