Pandemie prasečí chřipky může udeřit na podzim

Praha - Česko se připravuje na případnou pandemii prasečí chřipky, která by mohla dorazit na podzim. Vláda už rozhodla o nákupu pandemické vakcíny pro 25 procent obyvatel, o půl milionu se také mají navýšit zásoby antivirotik. České nemocnice také doplňují vybavení dýchacími přístroji pro pacienty s komplikacemi a ochrannými pomůckami pro zdravotníky. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková se chce v nejbližších dnech sejít se zástupci krajů, aby s nimi opatření projednala. Na vládě dnes přednesla souhrnnou zprávu o přípravách na pandemii a ministry bude o aktuální situaci informovat každý týden.

Nyní má stát zajištěny léky Tamiflu pro 20 procent populace. Pro dalších pět procent lidí chce nakoupit antivirotikum Relenza. Nákup přijde do konce roku na 138 milionů korun, příští rok bude stát 236 milionů korun. Vláda tento nákup schválila již koncem června. Ministerstvo je těsně před podpisem předběžné objednávky vakcín. Uzavření smlouvy neznamená automaticky nákup vakcín proti současné chřipce, ale zablokuje se kapacita na jakýkoliv pandemický kmen. 

Česko má 28. případ prasečí chřipky. Nemocnou je mladá cestovatelka, která se v sobotu vrátila z Londýna. Národní referenční laboratoř o víkendu diagnostikovala celkem sedm nakažených, včetně prvního dítěte, tříletého chlapce. Už se také prokázaly dva případy mezilidského přenosu přímo na území Česka. Na rozdíl od Británie podle Juráskové není zatím potřeba přijímat nějaká kritická opatření. Britové se kvůli zvýšenému množství nákaz rozhodli očkovat lidi látkou, u níž ještě není dokončeno testování o případných vedlejších účincích.

Ve světě se zatím prasečí chřipkou nakazilo již více než sto tisíc lidí a potvrzeno bylo 441 úmrtí. Nejzatíženějšími evropskými zeměmi jsou Británie, Španělsko, Francie a Německo, kde počet nakažených stále roste. Nyní je v Evropě přes 11 000 případů, z toho nejvíce v Británii.