Ruzyňské letiště uzavřelo kvůli výtlukům hlavní ranvej

Praha - Ruzyňské letiště uzavřelo hlavní ranvej. Provoz se kvůli opravě výtluků přesunul na vedlejší dráhu. Letadla tak až do 16:00 nalétávají přes hustě osídlené části Prahy a Kladenska. Důvodem jsou nutné opravy výtluků na hlavní dráze, uvedla mluvčí letiště Eva Krejčí. Na hlavní ranveji se letos na jaře uskutečnila pravidelná jarní údržba, jejíž výsledky ještě v červnu zkontrolovali odborníci. Vznik výtluků Krejčí zdůvodnila stářím dráhy, která podle ní po 40 letech potřebuje generální opravu. Ta zatím nepřichází v úvahu, neboť by si vyžádala úplné uzavření letiště.

Letiště provádí údržbu drah pravidelně na jaře a na podzim. Letos zavřelo hlavní dráhu v době od 25. dubna do 18. května. Od 30. dubna bylo možné létat na hlavní ranvej alespoň v noci.

Při uzavírkách hlavní dráhy se provoz přesouvá na vedlejší ranvej. Letiště proto před dvěma lety uzavřelo se starosty dotčených pražských čtvrtí a okolních obcí dohodu. Podle ní se vedlejší dráha nevyužívá v noci, aby letadla nerušila občany ze spaní. Přesuny provozu by měly skončit po dokončení nové ranveje (2013 až 2014), která má vést ve stejném směru jako nynější hlavní dráha.