Po bouřce nejezdí vlaky ve středních a severních Čechách

Praha - Při bouřce doprovázené silným větrem dnes odpoledne popadaly stromy na několik železničních tratí v Praze, Středočeském a Libereckém kraji. Vlaky nabraly velká zpoždění. Nejhorší situace je podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka ve Středočeském kraji, zejména v úseku Kolín-Velim, tedy na páteřní trati v zemi. "V tomto úseku energetici ČEZ odstraňují dráty vysokého napětí, které spadly na trať. Zatím není jisté, kdy bude závada odstraněna, neboť není jasný přesný rozsah poškození," řekl mluvčí SŽDC Pavel Halla s tím, že kvůli poruše v tomto úseku už stojí 33 vlakových spojů včetně Pendolina, které čeká v Pardubicích. Aktuální informace o provozu vlaků mohou cestující nalézt na webu Českých drah nebo na telefonním čísle 840 112 113.

„V tomto úseku není navíc možné zavést žádný odklon dopravy, který by vlaky přivedl do Prahy. Pracuje se na tom, aby byl možný odklon přes Nymburk, ale zatím to nejde,“ doplnil Halla. S ohledem na to, že jde o dlouhý úsek, není tam možné zavést ani náhradní autobusovou dopravu. Problém je také v tom, že technici SŽDC mohou začít s opravou až po dokončení práce energetiků, dodal Halla.

Potíže měl dnes rovněž vlak Pendolino na trase z Prahy do Ostravy, když v Kolíně vítr sfoukl vozík na přepravu nákladu přímo pod vlak. „Nikdo nebyl zraněn. Tento spoj v Kolíně skončil a cestující dále pokračovali jiným vlakem. Inspektor ČD tuto událost vyšetřuje, zatím nevím nic bližšího,“ uvedl Halla.

Telefonát zástupce Českých drah Radka Joklíka (zdroj: ČT24)

Provoz byl dnes kvůli bouři přerušen v Praze mezi SatalicemiČakovicemi, na trase Praha - Kralupy nad Vltavou - Ústí nad Labem, Praha - Benešov u Prahy - České Budějovice, Praha - Běchovice - Úvaly, Nelahozeves - Vraňany, Liberec - Česká Lípa, Česká Lípa - Benešov nad Ploučnicí, Bakov nad Jizerou - Jedlová, Byšice - Chotětov a Řevnice - Zadní Třebaň.

Provoz je dále podle Hally přerušený na trati Svor - Nový Bor a Trutnov-Poříčí - Malé Svatoňovice, kde jsou popadané stromy.

Mezi Řevnicemi a Karlštejnem funguje kyvadlová doprava

Podle mluvčího ČD Radka Joklíka byla v úseku Řevnice-Karlštejn na trati z Prahy do Berouna zavedena kyvadlová náhradní autobusová doprava. Dráhy se pokoušejí provoz na dalších tratích obnovit, případně nahradit autobusy.

Podle internetových stránek ČD byl v úseku Hněvice - Roudnice nad Labem krátce po 22:00 obnovený provoz po jedné ze dvou kolejí. Na trase Praha-Holešovice - Praha-Bubeneč, kde spadl strom na trolejové vedení, byl provoz plně obnoven kolem 21:00. Vlaky už jezdí také na trati Poříčany-Nymburk v úseku mezi hlavním nádražím Nymburk a Sadskou.

„Prioritou je zprovoznění tří hlavních koridorů na tratích Praha-Beroun Praha-Vraňany a Praha - Český Brod. Také u ostatních postižených tratí v dalších regionech se intenzivně pracuje na obnovení provozu,“ dodal Halla.