Muslimové chtějí v Brně novou mešitu, městu se to nelíbí

Brno - Muslimové si chtějí v Brně postavit novou mešitu. Současná modlitebna ve Vídeňské ulici je už pro jejich potřeby příliš těsná. Uvedl to předseda brněnské islámské nadace Muníb Hasan. Muslimové zatím nemají místo, kde by mohli stavět, ani projekt budoucí modlitebny. Nemají ani přílišnou vstřícnost města k záměru, jak vyplynulo z vyjádření primátorova náměstka Daniela Rychnovského. Podle Hasana v současné mešitě scházejí muslimům studovny a přednáškové sály. "Je to taková naše vize do budoucna," řekl o zvažované stavbě.

Hasan připomněl, že brněnský islámský svatostánek byl otevřen před 11 lety jako první muslimská modlitebna v Česku. Schází se v ní přibližně 120 vyznavačů islámu. Jejich počet vzrůstá. Hasan je přesvědčený, že v Brně lze postavit novou mešitu, aniž by to vzbudilo odpor veřejnosti.

Uvedl dále, že dosavadní soužití muslimů s Brňany je naprosto bezproblémové. Při loňském desátém výročí od otevření mešity jim muslimové rozdali na znamení přátelství 3653 růží. Za každý den, kdy byla po deset let muslimská modlitebna ve městě v činnosti, darovali jednu.

Rozhovor s Muníbem Hasanem a Danielem Rychnovským (zdroj: ČT24)

Rychnovský se však jako první primátorův náměstek staví k věci odmítavě, byť zdůraznil, že oficiální rozhodnutí rady k záměru neexistuje. „Já se domnívám, že Brno již jednou vyjádřilo svoji tolerantnost tím, že nechalo postavit mešitu na Vídeňské ulici, a že to stačí,“ řekl. Upozornil, že muslimský svět není ke křesťanství zdaleka tak otevřený jako Západ k islámu. „Víme, že křesťané v muslimských zemích jsou pronásledováni, že stavba nových kostelů je naprosto nemožná,“ podotkl.

Nová mešita má mít věžičku, tedy minaret

Otázkou není jen to, ve které části města by mešita stála, ale také to, jak by vypadala. Islámská nadace bude patrně usilovat, aby měla věžičku, symbolizující minaret, který je neodmyslitelnou součástí mešit. Muezíni z nich kdysi ohlašovali čas modliteb. Současné mešitě věžička schází. Je to bílý objekt v husté zástavbě. O tom, že jde o muslimskou modlitebnu, svědčí zvenčí pouze zelená mozaika ze Sýrie s výňatkem z koránu. Kromě Brna stojí v Česku mešita již jen v Praze.