Na Novojičínsku končí stav ohrožení, kraj hlásí škody za tři miliardy

Ostrava - Na Novojičínsku dnes skončí stav ohrožení, který hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas vyhlásil před měsícem po červnové povodni. Celkové škody dosáhly v Moravskoslezském kraji víc než 3 miliard korun. Celkem v Česku záplavy způsobily škodu přes 8,5 miliardy korun.

O zrušení stavu ohrožení rozhodla dnes ráno bezpečnostní rada kraje. Mimořádné opatření skončí dnes o půlnoci. „Jednotlivé složky, které se podílely na zásahu, předložily své závěrečné zprávy. Z nich vznikne jedna souhrnná,“ řekl hejtman kraje Jaroslav Palas s tím, že tímto krokem povodně pro vedení kraje nekončí. „Naším hlavním úkolem je nyní zajistit bydlení pro lidi, kteří přišli o domov. O stavbě povodňových domků budeme jednat příští týden ve čtvrtek,“ řekl. Dodal, že zaplavené oblasti postupně začnou opouštět vojáci, hasiči a policisté, kteří v lokalitách pomáhali. Život se tak začne pomalu vracet do starých kolejí.

Kraj stav ohrožení ruší měsíc od bleskové povodně, která jako první zasáhla Novojičínsko. Nejhorší nepořádek, který povodeň napáchala, se už lidem podařilo uklidit a nyní se soustředí na obnovu svých zaplavených domů.

Povodně, které připravily o život v celém Česku 14 lidí, začaly právě na severu Moravy a postupně ve větší či menší míře postihly i další regiony - Olomoucký, Jihočeský a Zlínský kraj, Vysočinu, Ústecký a Liberecký kraj. Nejhůře bylo postiženo Novojičínsko, Jesenicko, Prachaticko, Strakonicko a Děčínsko.

Účet za povodně

- Moravskoslezský kraj 3,089 mld korun
- Olomoucký kraj 3,7 mld korun
- Jihočeský kraj 1 mld korun
- Ústecký kraj 574 mil korun
- Zlínský kraj 92 mil korun
- Liberecký kraj 55 mil korun
- Vysočina škody ještě nevyčíslila
- celkový účet: přes 8,5 mld korun