Příbuzní zraněného chlapce se ubytují za peníze ze sbírky

Praha – Sbírka zaplatí ubytování zhruba 80 lidí, kteří přijeli do Prahy převážně z Rumunska podpořit zraněného sedmnáctiletého chlapce zastávajícího významnou pozici v romské komunitě. Rumuni se původně chtěli ubytovat v parku přímo před vinohradskou nemocnicí, díky finanční sbírce, kterou zorganizoval radní Prahy 3 Pavel Hurda společně s romským aktivistou Štefanem Ličartovským, ale mohou zaplatit za pobyt v kempu Pražačka. Zhruba dvacet tisíc korun postačí na jejich ubytování do neděle. Chlapec, který leží v nemocnici, je následníkem trůnu v komunitě asi 1 500 Romů. Mladík ale stále zůstává v hlubokém kómatu poté, co se v úterý téměř utopil při koupání v Labi nedaleko Staré Boleslavi.

Krátce po nehodě se do Prahy sjeli členové chlapcova klanu z několika států – například Německa, Dánska nebo Francie, většinou ale z Rumunska. „Je to nejmladší syn našeho krále, všichni se o něj zajímáme, protože je to následník,“ uvedl jeho strýc Nikolae Dimofte. Dodal, že skupina čeká, až bude chlapec natolik v pořádku, aby ho mohli odvézt domů. Po příjezdu postavili stanový tábor u nemocnice, následně byli posláni do kempu Pražačka. Vznikl ale problém s placením za ubytování.

„Radnice tyto náklady neplatí, ani nemůže. Vznikla rychlá dohoda s romskou komunitou ze Žižkova, že tyto náklady uhradí,“ popsal mluvčí radnice Prahy 3 Jan Sotona. V kempu ovšem způsobil příjezd 80 lidí komplikaci, někteří dosavadní hosté následně odjeli. „Úbytek jsme zaznamenali. Zbytku jsme situaci vysvětlili a musím říct, že s nimi soucítili,“ podotkla Zita Strnadová z kempu.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Podle lékařů se v následujících dnech ukáže, zda chlapec přežije. Jeho příbuzní do té doby chtějí čekat v Praze. Říkají, že zůstanou třeba do zimy.

Vydáno pod