V Karlových Varech skončila oprava Sokolovské ulice

Karlovy Vary - V Karlových Varech dnes skončila celková oprava strategické Sokolovské ulice ve čtvrti Rybáře. Rekonstrukce trvala rok a po celou dobu tam byla ulice uzavřená pro veškerou dopravu. Stavbu za přibližně 122 milionů korun proto velmi kritizovali místní podnikatelé, kteří přišli na tržbách o miliony, některé stavba málem zruinovala. Město neuvažuje, že by je finančně odškodnilo, oznámil novinářům náměstek primátora Tomáš Hybner (ČSSD). Někteří podnikatelé ze Sokolovské odhadují, že během oprav klesly jejich tržby až o 60 procent.

Město odpovědnost za potíže podnikatelů odmítá. Podle Hybnera byla rekonstrukce Sokolovské ulice několik let připravovaná a vyvolaná samotnými obyvateli. V minulosti si stěžovali na špatný stav komunikací a nelíbila se jim ani dopravní přetíženost ulice. Hybner uvedl, že město podnikatelům s rozjezdem obchodů pomůže jinak než finanční kompenzací. „Umožníme jim po určitý čas bezplatnou inzerci v radničních novinách a také si mohou postavit předzahrádky bez poplatku,“ uvedl.

Město hájí způsob opravy tím, že stavebně velmi náročná akce neumožnila jiné provedení než s úplnou dopravní uzávěrou. Náměstek primátora Petr Keřka (ODS) je přesvědčen, že za několik týdnů se na všechny problémy zapomene a převáží pozitiva. Za hlavní považuje zklidnění provozu a větší bezpečnost lidí. Dvě problematické křižovatky nahradily kruhové objezdy a přibylo přechodů pro chodce. Po opravě Sokolovské ulice chce město vydat ještě asi pět milionů korun na revitalizaci místního parku.