Jižní Čechy trápí hejna komárů, postřik brzdí vláda

Třeboň-  Jižní Čechy už několik týdnů trápí komáří kalamita. S přemnoženým hmyzem nejvíce bojují provozovatelé kempů a restaurací, kterým kvůli bodavému hmyzu ubývá klientů. Místa s největší koncentrací komárů jsou ale většinou v první nebo druhé zóně chráněné krajinné oblasti, kde jsou postřiky možné pouze na základě výjimky, kterou uděluje vláda. Ta by měla o výjimkách jednat právě dnes. Podle místních je ale už pozdě.

Ochranáři s postřikem problém nemají, úřední postup je ale zdlouhavý. Ministerstvo životního prostředí tvrdí, že žádost zpracovalo rekordně rychle, vláda ale bude jednat teprve nyní. „Bohužel, ten stav je takový, že více jak měsíc čekáme na nějakou odezvu,“ uvedl už dříve k žádosti o povolení starosta Třeboně Jan Váňa (ODS).

Podle odborníků z Entomologického ústavu AV ČR nejsou důvodem přemnožení hmyzu jen povodně, ale hlavně počasí. Vedle běžných komárů pisklavých se totiž v Česku líhnou i takzvaní kalamitní komáři, kteří kladou vajíčka na lukách a v lesích a čekají na dobu, kdy bude dostatečně vlhko a teplo. Teoreticky mohou čekat i 15 let.