Autovlak Jadran končí už v Záhřebu, konec výluky není znám

Praha – Autovlak Jadran, který má jezdit denně z Prahy do chorvatského letoviska Split, končí od pátku svoji cestu již v Záhřebu. Zbylých 300 kilometrů, které vlak překonává během noci, musí cestující použít náhradní dopravu. Po páteční nehodě u Splitu, která zablokovala místní jednokolejnou trať, je nutné cestovat náhradním vlakem a autobusem. Lidé, kteří vezou vlakem Jadran i svůj automobil, musí ze Záhřebu do Splitu pokračovat po vlastní ose. Podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka mají cestující, kteří vystoupí již v Záhřebu, nárok na vrácení části jízdného, požádat o peníze mají přímo České dráhy.

Cestující, kteří si na dlouhou cestu připlatí za lehátko či lůžko, teď rychlíkem Jadran vůbec nepojedou přes noc – z Prahy vlak odjíždí v 9:18, do Záhřebu přijíždí ve 21:23 (opačným směrem jede od 6:40 do 18:40). Dále směrem na Split je možné pokračovat výhradně ve voze pro sezení, z vlaku je ale nutné ve stanici Perkovič přestoupit na náhradní autobus. To vše se děje uprostřed noci, vlak Jadran totiž má do Splitu přijíždět brzy ráno.

Za komplikacemi je výluka na trati nedaleko Splitu, kde při neštěstí zahynulo šest lidí a 55 dalších bylo zraněno. „Jsme závislí na chorvatské straně a nejsme schopni zákazníkům sdělit, kdy přesně výluka skončí,“ uvedl Joklík. Zároveň si postěžoval na špatnou komunikaci s chorvatskými železničáři.

Autovlak z Prahy do Splitu dráhy provozovaly od roku 2003 jako zvláštní spoj s týdenní frekvencí. V roce 2006 tento spoj zrušily a v nové podobě jej znovu zavedly v roce 2007, tentokrát jako pravidelný rychlík, který jezdí denně. Loni vlak přepravil 956 automobilů a motocyklů, předloni o sto méně. V návrzích jízdních řádů pro příští rok, které zveřejnily krajské úřady, rychlík Jadran již nefiguruje.

Za převoz auta jedním směrem zaplatí dovolenkáři letos 1 537 Kč, nejlevnější tarif pro dospělou osobu je 3 436 korun.