Ve Vyškově plánují obchvat

Vyškov - Plánovaný obchvat má město obejít ze západní strany, a tak centru ulevit od aut. Mohli by ho využít motoristé, kteří přes Vyškov cestují dál, nebo i lidé jedoucí do okrajových částí města. Obchvat má zatím koridor vymezený v územním plánu a nyní začnou projektanti do map přesně zakreslovat jeho první část, která by měla vést od napojení na dálnici D1 na jihu města k Dědické ulici, uvedla mluvčí radnice Dana Bednářová.

Obchvat má Vyškovu ulevit od intenzivního provozu na silnici procházející jeho středem. Stavbu odborníci doporučují i proto, že v příštích letech má provoz ve městě ještě zhoustnout.

Podle Bednářové se o trase obchvatu ve Vyškově diskutuje. Například lidé ze sídliště Osvobození se obávají, aby je auta jedoucí po plánované silnici nerušila. Nejkratší vzdálenost k nejbližšímu z bytových domů bude osmdesát metrů. Podle mluvčí je ale strach zbytečný, protože silnici bude oddělovat pás zeleně a navíc v té lokalitě bude zahloubena pod úroveň terénu, takže toto řešení tam hlučnost také omezí.

Obchvat bude mít podobu běžné dvouproudé silnice a se stavbou by se podle aktuálních plánů mělo začít v roce 2020. Do té doby radnice trasu nechá vyprojektovat, následovat bude územní řízení a stavební řízení. Stavbu samotnou by měl jako správce silnic druhé a třetí třídy platit kraj.