Dneškem končí zbraňová amnestie

Praha - Dnes naposledy se dají naprosto beztrestně odevzdávat nelegálně držené zbraně. To ale jenom v tom případě, že majitel takovou zbraň odnese na policii. Končí totiž takzvaná zbraňová amnestie, kterou policie vyhlásila 1. února. Podle předběžných informací lidé odevzdali víc než 6300 nelegálních zbraní. To je dvakrát více než v letech 1996 a 2003, kdy se amnestie také konaly.

Policisté chtějí pomocí amnestie snížit počty nezákonně držených zbraní. Lidé je mohli v uplynulých měsících odevzdat na kterékoliv služebně a nemuseli přitom vysvětlovat, jak se k nim dostali. „Pokud se neukáže, že zbraň má někde jiného vlastníka, nebo že s ní byl spáchán trestný čin nebo přestupek, může si daná osoba zbraň zlegalizovat,“ podotkla mluvčí Policejního prezidia ČR Veronika Benediktová.

Oficiálně zbraň v Česku vlastní přes 650 tisíc lidí. Celkové odhady ale mluví až o dvojnásobku. Policie zbraňovou amnestii vyhlásila už potřetí. Letošní amnestie má zatím největší úspěch. Lidé donesli na služebny dvakrát víc zbraní než v letech 1996 a 2003. Nejvíc nelegálních zbraní nosili policistům Středočeši, Pražané a také lidé z Jihomoravského kraje.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)