Miroslav Kalousek chce zamezit privatizaci veřejné moci

Praha - Zamezit privatizaci veřejné moci - tomuto tématu přikládá zakladatel strany TOP 09 Miroslav Kalousek největší pozornost v nadcházejících volbách. Situaci se zveřejněnými snímky Mirka Topolánka na dovolené s lobbisty v Itálii však nechce nijak komentovat. Současně tvrdí, že jeho nově založená strana nechce z politické aféry těžit.

„To, že byli na dovolené v Toskánsku vyfoceni politici společně s lobbisty, neznamená, že se jinde nesešli jiní. Jen při tom nebyli vyfoceni,“ říká Miroslav Kalousek. Dle jeho tvrzení není možné, aby se politici s lidmi z průmyslu nepotkávali. „Ale chtělo by to zákonnou úpravu, jakou mají i v ostatních zemích,“ dodává Kalousek.

Bývalý ministr financí také kritizuje postoj sněmovny, která se vzdala kontroly nad emisními povolenkami. „Poslance jsem varoval, ale oni se z nepochopitelných důvodů vzdali kontroly nad desítkami miliard korun,“ přidává Kalousek. Podle něj se v Česku nedělá politika argumentů, nýbrž skandálů.

Miroslav Kalousek v Interview ČT 24 (zdroj: ČT24)

Strana TOP 09 zatím získala 15 milionů korun od soukromých dárců, přičemž 11 milionů korun pocházelo od jednoho člověka - movitého podnikatele z Brna Dušana Novotného. „Doufáme, že na kampaň získáme 30 milionů korun,“ uvádí Kalousek. Jako bývalý ministr financí by řešení finančí krize viděl ve snížení mandatorních výdajů. „To zahrnuje například snížení podpory stavebního spoření, provozních výdajů na ministerstvech, reformu penzijního spoření či zdravotnictví,“ uzavírá Kalousek.