Rumunští Romové v Husinci zůstávají, policie nezasáhla

Husinec (u Prahy) - Rumunští Romové, kteří táboří na břehu Vltavy v Husinci u Prahy, toto místo zatím nevyklidí. Vedení obce sice požádalo policii, aby pozemek s romským ležením do dnešního poledne vyklidila, policie ale tvrdí, že to udělat nemůže. Romové totiž mají k táboření svolení majitele pozemku a ani jinak neporušují zákon. Pokud by policie proti Romům zasáhla nyní, dopustila by se omezení osobní svobody majitele pozemku.

„K žádnému zásahu se nechystáme, nemáme k němu ani potřebné pravomoci. Bez soudního rozhodnutí zasahovat a vykazovat ty osoby nemůžeme,“ upozornila mluvčí policie Praha-venkov Markéta Johnová. Na místě má policie pouze hlídky a situaci v romském ležení monitoruje.

Důvodem, proč obec žádá vyklizení pozemku, jsou nevyhovující hygienické podmínky. Romové ve svém táboře nemají sociální zařízení ani přístup k pitné vodě. „Pozemek absolutně nesplňuje normy pro kempování. Je věcí pana majitele, aby toto zařídil,“ podotkla starostka Husince Marie Těthalová.

Husinec na přistavení cisterny či mobilních toalet nemá peníze. „Obec je malá a nikdo nedokáže odhadnout náklady, které by nám to přineslo. Může se stát, že tady ti Romové budou několik měsíců a my si nemůžeme dovolit udělat takovou díru do rozpočtu,“ upozornila v rozhovoru pro ČT24 Těthalová.

Romové však tím, že na pozemku táboří, žádný zákon neporušují. To, že nemají vyhovující podmínky, je pouze správní delikt, a to nikoliv jejich, nýbrž majitele pozemku Jaroslava Tříšky.

Obec má nyní svázané ruce. Kompetentní orgány s ní budou o situaci Romů jednat až v pondělí. Starostka zdůraznila, že ji překvapilo, že se o situaci Romů nezajímají ani charitativní organizace, ani orgány státu. „Neozval se mi nikdo z vlády, nikdo od pana ministra Kocába,“ uvedla.

Romové se do Česka sjeli minulý týden, aby podpořili svého nemocného
příbuzného. Sedmnáctiletý hoch se téměř utopil při koupání ve Staré
Boleslavi. Nyní leží ve vinohradské nemocnici. Chlapec i přes velké úsilí lékařů stále zůstává ve vážném stavu v bezvědomí. Náklady na jeho léčbu již přesáhly milion korun.

Marie Těthalová
Zdroj: ČT24