Nissan přichází s „konečným řešením udržitelné mobility“

Tokio - Japonská automobilka Nissan představila nové auto poháněné elektromotorem, které už příští rok uvede do sériové výroby. Podle ambiciózních plánů by mělo cenově konkurovat vozům s benzinovými motory a firma věří, že právě tento pětimístný hatchback "Leaf" (List) odstartuje razantní nástup nulových emisí na silnice. Autosalony ve Spojených státech a Japonsku ho budou nabízet už ve druhé polovině příštího roku.

Název „Leaf“ má znamenat zkratku anglických slov "Leading Environmentally friendly Affordable Family car„, což by se dalo volně přeložit jako “špičkové ekologické dostupné rodinné auto".

„Leaf představuje skutečný průlom. Poprvé v historii našeho průmyslu automobilka začne s masovou výrobou vozu s nulovými emisemi. Auta, které je konečným řešením udržitelné mobility,“ nadšeně vykládal generální ředitel automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn.

Nissan přichází s novým elektromobilem (zdroj: ČT24)

Nissan chce, aby v roce 2012 jeho továrny vyráběly 200 tisíc kusů aut s čistě elektrickým pohonem. Kromě Leafu připravuje další 2 modely a tvrdí, že zákazníci nemusejí mít strach ze slabého motoru - maximální rychlost přes 140 kilometrů v hodině, dojezd na jedno dobití 160 kilometrů.

Džuničiró Koizumi, bývalý japonský premiér:

„Bude oblíbené ve společnosti, která se bude chtít zbavit závislosti na fosilních palivech. Doufám, že Japonci k tomu přispějí.“


Potenciální kupce elektromobilů i hybridních aut dosud odrazovala vysoká cena. Leaf by ovšem měl stát tolik, co srovnatelný vůz s benzinovým motorem. Drahou lithium-iontovou baterii chce Nissan pronajímat.

Generální ředitel automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn
Zdroj: ČT24
Vydáno pod