Billboardy přinášejí nebezpečí na silnicích

Praha - Tuzemské silnice lemují nebezpečné poutače, které jsou tu často postavené bez povolení. Naposledy před pěti lety se ty nelegální hromadně bouraly. I přes to, že se stále častěji havaruje právěkvůli billboardům, jejich zákaz zatím není ani na obzoru. Loni, po nárazu do konstrukce reklamy, zemřeli tři lidé a osm se těžce zranilo.

Debata o jejich nebezpečí začala už před jedenácti lety. V září 1998 zemřela po nárazu do reklamního poutače poslankyně Marie Noveská. Přesto za tu dobu kolem silnic a dálnic vzrostl celkový počet billboardů na necelé dva tisíce. Stovky z nich jsou velmi nebezpečné. „Jsou nechráněny svodidly a jsou bezprostředně u vozovky,“ podotkl dopravní inženýr z Centra dopravního výzkumu Josef Andres. Zdaleka nejhorší ale je, že stojí na železných traverzách.

Dopravním expertům vadí billboardy také proto, že odpoutávají pozornost. Sice jen na chvíli, ale například řidič na dálnici ujede za tři sekundy až 108 metrů. Podivný přístup úředníků potvrzují plakáty, které mají zvýšit bezpečnost silničního provozu. Ministerstvo dopravy je dává na billboardy. Ministerstvo přiznává, že v tomto případě účel světí prostředky. Na druhou stranu se chlubí novými úseky dálnic.

Reportáž Edity Horákové a Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Nebezpečné reklamy kolem starých dálnic půjdou podle ministerstva dolů ve chvíli, kdy vyprší smlouvy na jejich pronájem. To by mělo být v roce 2011.