Měsíc před volbami se může znovu vynořit Krakatice i František Mrázek

Praha - Krátce před podzimními volbami do sněmovny znovu rozvíří hladinu politického života spis Krakatice. Už třetího září by totiž před poslanci mohl vypovídat bývalý policista a vyšetřovatel kauzy Krakatice Karel Tichý. Jenže termín krátce před volbami se nelíbí některým členům bezpečnostního výboru z ODS a chtějí ho odložit. Obávají se totiž zneužití informací, které na výboru zazní, v předvolebním boji.

Poslanci se na výslechu Tichého shodli už v březnu, jenže termín pak byl odložen kvůli blížícím se volbám do Evropského parlamentu. Teď pozval šéf bezpečnostního výboru František Bublan (ČSSD) bývalého policistu na 3. září. On sám k tomu uvedl, že nechce provokovat, chce prý jen vědět, jak to bylo. Občanští demokraté se ale zveřejnění detailů o mnohaletém vyšetřování podnikání a kontaktů zavražděného Františka Mrázka přece jen obávají. „Řeší se takhle na poslední chvíli a tak to malinko zavání účelovostí. Můj názor je to zablokovat a posunout na listopad,“ uvedl člen výboru Jiří Janeček (ODS).

Z protahování případu není nadšený bývalý policista Karel Tichý. Nejprve žádal o zbavení mlčenlivosti ministra vnitra Ivana Langera, který to nepovolil, protože mu to prý neumožňuje zákon. Tichého nakonec zbavili mlčenlivosti až poslanci, a to právě pro jednání bezpečnostního výboru. „Nemá v úmyslu nikomu škodit, chce věci uvést na pravou míru tak, aby bylo jasno, co se s tím spisem dělalo a jakým způsobem to pokračovalo,“ vysvětluje Tichého advokát.

Reportáž Ziny Plchové a Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Situace nápadně připomíná situaci krátce před volbami do sněmovny v roce 2006, tehdy pronikly do médií informace z tzv. Kubiceho zprávy a předseda Jíří Paroubek pak Kubiceho vinil z volební porážky. Zpráva, která nebyla určená pro veřejnost, upozorňovala na údajné prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. „To, co se tady stalo, je politický gangsterismus, zákeřnost, zbabělost, sarajevský syndrom, podraz,“ prohlašoval těsně před volbami šéf sociální demokracie Jiří Paroubek.

Také spis Krakatice nebyl určený pro veřejnost, ale některé jeho části už zveřejnil deník Mladá fronta Dnes. Krakatice vznikala od poloviny 90. let ve speciálním operativním týmu pod vedením právě Karla Tichého. Objevují se v ní jména exministra vnitra Ivana Langera nebo poslance Vlastimila Tlustého. Jenomže se ze spisu ztratilo asi 1600 stran, policie dodnes nezjistila, kdo informace ze spisu vynesl.

Krakatice
Zdroj: ČT24