Senát vetoval reformu zdravotnictví i důchody

Praha - Senátoři dnes opoziční většinou vetovali návrh zákona o specifických zdravotních službách, který mimo jiné upravuje umělé oplodnění, sterilizace žen, kastrace mužů a změnu pohlaví. Vládní reforma se tak vrací do sněmovny, stejně dopadl i zákon o důchodech. Senátoři poslancům vrátili i novelu o snížení státní podpory stavebního spoření. Reforma zdravotnické záchranné služby prošla horní komorou s několika úpravami. Maximální doba dojezdu záchranářů k pacientovi by podle horní komory měla zůstat na 15 minutách. Vláda ji chtěla prodloužit na 20 minut.

Umělé oplodnění by podle předlohy mohla podstoupit žena nejvýše do 49 let. Senátoři Jaroslav Kubera (ODS) a Vladimír Dryml (ČSSD) to ale zpochybňovali. Dryml se zajímal o to, kdo hranici navrhl a z jakých kritérií vycházel. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) argumentoval názory, že věk zhruba od 50 let už není pro péči o děti vhodný. Anonymním dárcem by podle předlohy mohla být žena od 18 do 35 let a muži mezi 18 a 40 lety. Podle Kubery je to diskriminační. Heger obhajoval rozdílný věk u mužů a žen výzkumy odborníků. 

Sterilizaci by předloha připustila i z jiných než zdravotních důvodů, ale jen u žen starších 21 let na základě jejich žádosti. U nezletilých nebo nesvéprávných pacientů by vše posuzovala odborná komise, byl by nutný i souhlas zákonného zástupce. Terapeuticky kastrovat by mohli lékaři podle zákona muže staršího 25 let, který v minulosti spáchal násilný sexuální zločin nebo je sexuální deviant. V některých případech by byl nutný souhlas odborné komise a soudu. Při ověřování nezavedených metod na lidech by musel být poskytovatel pojištěný na škody, které by mohly pacientovi vzniknout. Na proces bude dohlížet etická komise. 

Rozhovor s Janem Žaloudíkem (zdroj: ČT24)

„Prodloužení dojezdové doby je chyba,“ uvedl senátor za ODS a ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz. Vláda by se podle něho měla snažit zlepšovat jak kvalitu péče, tak její dostupnost. Zachování současného stavu mělo ale i své kritiky jak v koalici, tak v opozici. Loni bylo čtvrthodinovým limitem pokryto 96 procent území státu. Prodloužení doby příjezdu navrhovalo ministerstvo kvůli tomu, že patnáctiminutový limit nelze dodržet pro oblasti se zhruba 1,3 milionu obyvatel. Limit o pět minut delší nebude stačit asi jen pro 200 000 lidí. Na odchodné ve výši šesti měsíčních platů by měli mít nárok záchranáři po dosažení 50 let věku, pokud u záchranné služby pracovali alespoň 15 let. Jiné výhody podle Schwarze na rozdíl od hasičů či policistů nemají. 

Senát dnes podle očekávání zamítl i novelu zákona o zdravotním pojištění, která mimo jiné vyjímá z úhrad z pojištění část léků. Lidé by si je museli platit sami. Předloha naopak zavádí hrazení očkování proti rakovině děložního čípku dívkám ve věku od 13 do 14 let. Novela, která souvisí ze zákony zdravotnické reformy, se vrací do sněmovny. Vládní koalice v ní může senátní veto přehlasovat.

Senátoři poslancům vrátili i novelu o snížení státní podpory stavebního spoření. Horní komora místo toho podle doporučení svého hospodářského výboru navrhla návrat k podmínkám státní podpory stavebního spoření na loňské úrovni a odmítla i zdanění připsaných úroků ze stavebního spoření.

Penzijní reforma má především zavést důchodové spoření v nestátních penzijních fondech. Lidé by do nich převáděli část příspěvků, které nyní platí státu do prvního pilíře na průběžné financování penzí. Podle kritiků to ale může ohrozit státní výplatu důchodů. První část důchodové reformy se tak nyní vrací sněmovně, kde má vládní koalice možnost dnešní veto Senátu přehlasovat.

Senát projedná vládní reformní zákony (zdroj: ČT24)