Gott dopis Husákovi nepsal, tvrdí syn bývalého zaměstnance Supraphonu

Praha - Karel Gott z emigrace v Německu generálnímu tajemníkovi UV KSČ Gustávu Husákovi žádný dopis nenapsal. Místo něj a jeho jménem to pravděpodobně udělal tehdejší zaměstnanec vydavatelství Supraphon Oldřich Bukovský. V dopise z roku 1971 údajně zpěvák Husáka žádal o shovívavost při návratu z emigrace do Československa. Nyní se však ukazuje, že Gott dopis nepodepsal ani nečetl. Deníku Právo to sdělil Bukovského syn: "Karel tehdy dopis nepodepsal a nikdy ho nečetl, protože ho ani netvořil."

Bukovský využil situace, že měl k dispozici prázdný papír se zpěvákovým podpisem. Na něj napsal dopis, který posléze Husákovi odeslal. Udělal to prý kvůli tomu, že měl kvůli cestě Karla Gotta do Německa problémy v zaměstnání. V Supraphonu byl totiž odpovědný za povolení, které se udělovalo umělcům, pokud chtěli vyjet do zahraničí. Avšak v roce 1971 se Gott a jeho kolegové, bratři Jiří a Ladislav Štaidlovi, odmítli vrátit zpět ze západního Německa. „To, že Goťák odjel na turné a nevrátil se, byl velký průšvih. A tak vymyslel něco, co v celé kauze umožnilo otevřít zadní vrátka,“ vysvětlil Právu Bukovský.

Oldřich Bukovský

„V dopise jsou obraty, které otec běžně používal - jako například využít své státnické moudrosti a odvahy. Byl to účel, který světil prostředky.“

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)


Když Husák viděl černé na bílém, co vidět chtěl, problém náhle zmizel. Gottovi opakovaně vzkázal, aby se vrátil, a slíbil, že prohřešek s emigrací bude smazán. Karla Gotta však k návratu zpět do vlasti prý nejvíce ovlivnil nátlak, jaký československé úřady vyvíjely na jeho rodiče. „Nikdy bychom tak servilní dopis nepsali a bylo by i nelogické odejít před systémem a vzápětí se omlouvat a chválit ho. (…) V těch spisech se ukazuje, jakým způsobem zacházeli při vyšetřování s mými rodiči, a to byl hlavní důvod, proč jsem skutečně přemýšlel o návratu,“ řekl Gott.

Podle Jiřího Szántó z vedení tehdejšího Pragokoncertu, který za zpěvákem do Německa přijel, byl ve skutečnosti Gott a jeho kolegové v kontaktu s ministerstvem kultury. Chtěli jen zůstat déle v zahraničí, o emigraci neuvažovali, řekl Szántó České televizi.


Několik dní poté, co byl dopis zveřejněn, se syn Oldřicha Bukovského s celou věcí zpěvákovi svěřil. Ten ho požádal, aby o tom informoval také veřejnost a média. „Karel Gott je slušný člověk, těžko se však může bránit, když neví některé důležité věci, a já jsem chtěl, aby měl v duši klid,“ prohlásil Bukovský mladší. Karel Gott nedávné zveřejnění dopisu a jeho obsahu nepovažuje za náhodu, ale za plánovaný útok.

Karel Gott

„Pravda konečně vyšla najevo a už je jasné, že s tím nešťastným lejstrem nemám nic společného.“ 

Vydáno pod