Neplacení povinného ručení může ohrozit celou rodinu

Praha - Ve vozidlech bez povinného ručení ročně způsobí řidiči kolem 5 tisíc dopravních nehod v celkové hodnotě přibližně 450 milionů korun. Přes 90 procent těchto nehod mají na svědomí muži, kteří často platbu povinného ručení podceňují. V případě, že potom způsobí s nepojištěným autem škodu, musí ji hradit ze svého. Pokud dojde k újmě na zdraví, může se její výše vyšplhat až k několika desítkám milionů korun. Splácení škody se pak stává závazkem na celý život. Lehkovážnost tak může mít velmi nepříjemné následky pro celou rodinu.

Na placení povinného ručení často zapomínají muži 

„Mezi nepojištěnými škůdci s převahou dominují muži. Závazky, které nepojištěnému viníkovi nehody takto vzniknou, však mají dopad i na jeho blízké. Často na celou rodinu - manželku či partnerku a děti - to v případech, kdy nehodu způsobí muž takříkajíc se závazky,“ uvedl výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů (ČKP) Jakub Hradec. V krajních případech tak může být ohrožen majetek celé rodiny. Na jednání finančně nesamostatných nezletilých řidičů zase doplácí jejich rodiče.

Z hlediska nepojištěných škod jsou nejrizikovější skupinou mladí motoristé do 23 a do 35 let. Nejvíce nepojištěných nehod vzniká pod vlivem alkoholu a vlivem nepřiměřené rychlosti. Podle provedeného průzkumu se české ženy, které tvoří přes 40 procent držitelů řidičských průkazů, podílejí na celkovém počtu všech nehod 16 procenty. Jak ukazují statistiky, jsou také mnohem zodpovědnější ve vztahu k povinnému ručení.

Nepojištěnému motoristovi hrozí vysoká pokuta

Platí, že pokud motorista s vozidlem bez povinného ručení vyjede na veřejně přístupnou pozemní komunikaci, hrozí mu při silniční kontrole za nepředložení dokladu o povinném ručení (zelené karty) pokuta až 3000 korun. Další sankce, až do výše 40 000 Kč, mu mohou uložit správní orgány. Od ledna navíc platí povinnost nepojištěných přispívat do garančního fondu ČKP. U osobního auta částkou 50 nebo 70 Kč denně, navýšené o náklady uplatnění. Například majitele nepojištěné fabie přijde měsíc bez povinného ručení na více než 1500 korun.

Mladík bez pojistky zadlužil své rodiče

Typickým příkladem motoristy, který způsobí škodu s vozidlem bez povinného ručení, může být skutečný příběh 18letého mladíka, který si za své první uspořené peníze pořídil v autobazaru starší vůz. Další peníze do povinného ručení již neinvestoval. Cesta z letní zábavy pro něj a jeho stejně starého spolujezdce skončila tragicky. Řidič nezvládl řízení vozidla a v zatáčce vyjel mimo vozovku, kde se auto převrátilo na střechu, přičemž v důsledku vzniklých nárazů utrpěl jeho spolujezdec vážná zranění a skončil na invalidním vozíku. Celková škoda dosáhla 19 milionů korun a vzhledem k tomu, že mladý řidič vozidla neměl v době nehody žádné finanční příjmy, úhradu vzniklé škody za něj z větší části splácí jeho rodiče.