Pět policistů dostalo medaili za statečnost

Praha - Pět policistů dostalo z rukou policejního prezidenta Oldřicha Martinů medaile za statečnost. Zachraňovali lidské životy při nedávných bleskových povodních, při chystané sebevraždě i na dálnici D1, kde se převrátil kamion a rozutekla se z něho prasata. Muži zákona zasahovali pokaždé daleko nad rámec svých běžných povinností.

Záchrana muže uvězněného na stromě uprostřed řeky vynesla policistům Karlu Jakubíkovi a Zdeňku Neubauerovi z obvodního oddělení Benešov nad Ploučnicí medaili za statečnost. Při červencové bleskové povodni v obci Dolní Habartice se uvázáni na laně dostali deset metrů do proudu rozvodněné řeky, jejíž šířka v tu dobu narostla na 40 metrů. Policisté řekli, že se v obci nacházeli shodou okolností. Když zavolala manželka muže, který zůstal uvězněn na stromě uprostřed zatopené zahrady, neváhali. „Nevíme, jak se dostal na strom. My jsme ho předali a hned jeli pryč, protože povodeň postupovala do Benešova (nad Ploučnicí),“ řekl Neubauer. „Strom, na kterém muž byl, se po chvíli zlomil,“ dodal.

Ocenění za statečnost získal také Jiří Škarka z Inspektorátu cizinecké policie Jihlava, který v lednu zasahoval na dálnici D1, kde havaroval kamion se živými prasaty. Zvířata se rozběhla po obou jízdních pruzích dálnice. Škarka se pokusil zastavit vozidla, která jela ve směru od Prahy, aby se nestřetla se zvířaty. Přitom ho srazil řidič, který z místa nehody ujel. Škarka utrpěl vážná zranění obou nohou a musel podstoupit dvě operace. Řidič vozidla se později sám přihlásil na policii a je proti němu vedeno trestní řízení. „Tento kolega byl bohužel zraněn, ale přesto svou přítomností na místě zabránil daleko větším škodám,“ prohlásil Martinů.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Poslední ocenění, břeclavští policisté Antonín Švrček a Libor Weiser, zabránili sebevraždě muže, který se chtěl oběsit na mostní konstrukci u obce Brumovice. „Ten člověk si uvázal smyčku kolem krku a lano k mostní konstrukci. Uvázal se na most už v noci. Myslel si, že usne a ve spánku se překulí. Nepovedlo se mu to,“ řekl Weiser. Policisté si muže, který měl dluhy a byl bez práce, získali tím, že mu nabídli cigaretu. Postupným přemlouváním mu pak jeho čin rozmluvili. „Myslím, že by ho přemluvit zvládla většina příslušníků policie,“ dodal Švrček.