Bývalí elitní vojáci ze SOGu mohou být magnetem pro podsvětí

Praha – Desítky příslušníků speciální jednotky SOG, která před třemi lety bojovala v Afghánistánu, opustily českou armádu. Dnes si někteří vydělávají například jako soukromí instruktoři nebo ochranka. Jejich schopnosti jsou ale magnetem i pro podsvětí. Bývalí vojáci tvrdí, že k rozhodnutí odejít je dotlačilo velení poté, co ministerstvo obrany jednotku rozpustilo. Nabídky, které poté od armády dostali, podle nich nebyly adekvátní.

„V rámci reorganizace mu bylo nabídnuto místo v údržbě v kotcích ve Staré Boleslavi, což sám uznáte, že pro člověka těchto kvalit není adekvátní,“ řekl ČT bývalý příslušník jednotky SOG Lumír Němec. Část specialistů sice nabízené možnosti přijala, více než 40 z celkových 80 vojáků ale odešlo do civilu. „Neměli být vyhnáni z armády, ale měl se v této jednotce udělat pořádek a měla se přiřadit například jako další jednotka speciálních sil,“ domnívá se bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý.

Vojáci prošli dvouletým výcvikem a absolvovali i několik zahraničních stáží. Jejich schopnost zneškodnit protivníka všemi způsoby tak láká i podsvětí. Potvrzují to i příklady z minulosti. V policejní URNě dříve sloužili Karel Kopáč ze skupiny Orlických vrahů i Maroš Šulej z Berdychova gangu. Zavražděný Jaroslav Pospíšil, jeden z podezřelých v kauze Františka Mrázka, měl zase renomé špičkového policejního odstřelovače.

Ministerstvo rozpustilo SOG poté, co noviny přinesly informace o vážných problémech jednotky. Vojáci například údajně opustili v boji britské kolegy nebo bez vědomí svých nadřízených chodili střílet teroristy, aby získali „zářez na pažbě“. Nesmyslnou palbou pak údajně ohrožovali i civilisty.

Členové SOG už dříve veškerá obvinění odmítli s tím, že jde o součást kampaně, která má za úkol zdiskreditovat důvody existence jednotky. Vyšetřování kvůli zbytečným civilním obětem ale zmiňuje i pošta z americké ambasády v Praze, která unikla na Wikileaks. „My jsme neměli od našich koaličních partnerů jakýkoli náznak, že by Češi byli zbabělí nebo naopak překračovali své pravomoci, takže nebyl důvod vyšetřovat,“ uzavřel mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.