Protežovaná Machálková u Dobeše skončila

Praha - Ředitelka kabinetu ministra školství Jana Machálková, o níž se psalo v souvislosti se stotisícovými odměnami, ve funkci končí. Ministerstvo to dnes sdělilo s tím, že Machálková odchází kvůli mateřským povinnostem. Kabinet ministra Josefa Dobeše (VV) povede od středy Martin Krejza, který dříve dohlížel na přípravu státních maturit. Za rok a čtvrt Dobešova úřadování se přitom ve funkci šéfa kabinetu vystřídalo už pět lidí.

Machálková dnes podala rezignaci. „Důvodem jsou mé mateřské povinnosti, které nelze skloubit s tak náročnou prací,“ uvedla s tím, že nadále bude působit v poradním sboru ministra. Třicetiletá Machálková začínala jako učitelka v mateřské škole. Její kvality Dobeš dovedl ocenit - za prosinec 2010 našla na výplatní pásce přes 145 tisíc korun.

Dobeš prý práci Machálkové pouze autorizoval 

Ministr také čelil obvinění, že za Machálkovou psal seminární práci. Informace o napsání seminárky pro Machálkovou ale popřel. Práci prý jen autorizoval. „Napsal jsem k tomu své připomínky, uložil a odeslal,“ uvedl Dobeš k seminární práci a ukázal e-mailovou komunikaci s Machálkovou.

Jedné z nejdůležitějších funkcí na ministerstvu se od středy ujme bývalý starosta Vysokého Mýta Krejza. Ten dosud na ministerstvu řídil sekci všeobecného, odborného a dalšího vzdělávání. V nové pozici bude odpovídat za materiály, které přijdou ministrovi na stůl k podpisu, bude také zajišťovat kontakty s Parlamentem, Úřadem vlády a prezidentskou kanceláří.

Ministr školství Josef Dobeš
Zdroj: ČT24

Podřízeným Krejzy bude i Bátora 

Krejza bude zastupovat ministerstvo v nejrůznějších komisích a orgánech vlády. Mezi jeho přímé podřízené bude patřit například kontroverzní úředník Ladislav Bátora, který dělal zástupce už Machálkové.