Správa Pražského hradu v noci vypíná osvětlení, aby ušetřila

Praha - Správa Pražského hradu šetří. Kdo chce vidět při noční procházce Prahou nasvícenou siluetu Hradu, má smůlu. V jednu hodinu v noci se totiž vypne osvětlení této nejznámější pražské a vůbec české dominanty. Podle Správy Pražského hradu se tím ročně ušetří 130 tisíc korun. Uspořené peníze se pak použijí na opravy, například samotného osvícení.

Některým turistům to vadí, některým ne. Jiné známé evropské dominanty zhasínají ještě dřív, například Eiffelova věž v Paříži zhasíná už o půlnoci. Koloseum v Římě nebo londýnský Buckinghamský palác se ale do tmy neponoří nikdy. Letos v lednu se navíc zkrátila doba osvícení Hradu ještě o půl hodiny. Přitom se ale před třinácti lety kvůli působivému nasvícení Hradu přidělalo nové osvětlení i na katedrálu svatého Víta, které přišlo na 15 milionů korun.

Historik umění Richard Biegel z Klubu Za starou Prahu si ale nemyslí, že by tmavá silueta Pražského hradu byla minusem. „Když jdete po Karlově mostě, tak se nad vámi tyčí silueta, která je ještě za toho neosvětleného stavu možná působivější,“ myslí si. Turisté se v noci nemohou na Pražském hradě ani projít. Jeho brány se totiž od půlnoci do páté hodiny ráno zavírají.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)