Zásoby dárcovské krve se v létě zmenšují, nemocnice nabádají k aktivitě

Praha - Tuzemské nemocnice trápí v letních měsících tradiční problém - zmenšující se zásoby dárcovské krve. Žádaná je především skupina A a 0-negativní. Důvodem problému je fakt, že pravidelní dárci krve jsou na dovolených a ze stejného důvodu chodí méně i ti občasní. Podle ujištění transfúzních stanic však nejsou pacienti v žádném případě ohroženi. Krev zatím je a transfuzní stanice již zesílily nábor dárců, aby si zásoby doplnily. I když situace zatím podle mnohých není kritická, zásoby krve se tenčí i v Praze.

Letos navíc všechno komplikuje prasečí chřipka. Lékaři doporučují dárcům nechodit darovat krev ihned po návratu z dovolené, obzvlášť ze zemí, kde je nemoc hodně rozšířená. „Je-li to zejména destinace, jako je Mexiko a podobně, je vhodné po návratu dva týdny nedarovat krev,“ radí hematolog Miloš Bohoněk.

Chřipka je kapénková infekce, člověk se nakazí tím, že infikovaný vzduch nadechne. Virus se pak ale dostane ze sliznice do krve, napadne bílé krvinky a tělo začne tvořit protilátky. Infekce se tak projeví na krevním obrazu, proto každému dárci dělají i toto vyšetření. Tím brání přenosu infekce na lidi, kteří krev dostanou.

Reportáž Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Nemocnice si mohou navzájem vypomáhat

Podle mluvčí motolské nemocnice Evy Jurinové zatím tamější pracoviště nemusejí omezovat plánované operace, během srpna k tomu však může dojít. Motolská nemocnice nemá své vlastní transfúzní oddělení, takže krev nakupuje do zásoby. Avšak i vinohradská nemocnice s vlastním oddělením tvrdí, že dárců chodí v letních měsících opravdu málo. Mezi nemocnicemi a trasfúzními stanicemi přesto funguje roky odzkoušený model. V případě došlých zásob si nemocnice navzájem vypomůžou. „Není řídká situace, že se doveze třeba z Prahy do Ostravy a zpět. Česká republika je malá a máme velmi hustou síť 65 transfúzních stanic,“ doložil Bohoněk.

Darovat krev mohou zdraví lidé od 18 do 65 let. Každého vyšetří před odběrem lékař, získá tak vlastně bezplatnou preventivní prohlídku jako bonus za dar krve.

Fakultní nemocnice v Motole
Zdroj: ČT24