Soud rozplétá kauzu rozčtvrceného Bělorusa

Praha - Městský soud v Praze dnes začal rozplétat kauzu rozčtvrceného muže z Běloruska. Z jeho vraždy je obžalován 30letý Šachzod Maksudov, Uzbek žijící v Česku. Oběť podle obžaloby usmrtil 24. srpna loňského roku v ubytovně v pražské Hostivaři úderem tupým předmětem do hlavy a pak tělo rozporcoval na několik částí, které se našly na různých místech metropole. Maksudov vinu popírá. Podle své výpovědi byl v době činu na cizinecké policii. Pokud ho soud uzná vinným, hrozí mu 15 let vězení nebo výjimečný trest.

Maksudov dnes u soudu výpověď často měnil a tvrdil, že si nic nepamatuje. Klíče od svého pokoje na ubytovně, kde žil se svou ženou, údajně nechal známému, aby si v jeho nepřítomnosti vzal z lednice jídlo. Jeho manželka v té době odjela domů do Uzbekistánu podívat se na jejich dítě. Vinu se obžalovaný snažil svalit právě na svého známého, kterému dal klíče. Ten mu také podle jeho slov vyhrožoval smrtí, když našel ve svém pokoji na záchodě kapky krve. Proč mu však vyhrožoval, to si neumí vysvětlit.

Teprve 24letý Bělorus v Česku požádal o politický azyl. Podle policistů pobýval v tuzemsku legálně. Začal být pohřešován od loňského srpna a o několik dnů později našli pracovníci třídírny odpadů v Malé Chuchli pravou ruku amputovanou v lokti.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Poté objevila policejní hlídka u hostivařské přehrady chodidlo odříznuté z pravé nohy. Na obou částech těla byl prakticky shodný řez. Vloni v říjnu policisté oznámili, že obě části lidského těla patří právě pohřešovanému muži z Běloruska. Hlavu zabalenou v igelitové tašce nalezl zaměstnanec úklidové služby až letos v březnu v Novomeského ulici v Praze 4.

Už na podzim loňského roku zatkli policisté v souvislosti s tímto případem tři muže a jednu ženu podezřelé z jeho vraždy. Obviněn byl loni v říjnu nakonec jen jeden z nich - třicetiletý cizinec pocházející z Uzbekistánu. Motiv jeho činu byl podle policie loupežný. Policisté u údajného vraha našli mobilní telefon oběti, notebook, MP3 přehrávače a několik navigací.

Vydáno pod