Základní školy u velkých měst nezvládají nápor dětí

Praha - Problémy přeplněných mateřských školek se začínají přesouvat i na školy základní. Do školního věku totiž dorůstají silné ročníky a obce v okolí velkých měst nemají na vzrůstající počet dětí kapacity. Problémy jsou hlavně v Praze, ve středních Čechách a na jižní Moravě. Demografickou křivkou zamávaly i odchody rodin s dětmi do satelitních městeček kolem velkoměst. Jen na území Prahy-západ se během deseti let počet školáků zdvojnásobí.

Obce by musely postavit desítky škol, na které ale nemají peníze. „Vybudovat zcela novou školu, to je záležitost, která představuje mnohonásobek ročního rozpočtu,“ potvrdil místostarosta obce Psáry Jiří Janata (SZ). Do roku 1997 měla tato obec 1200 obyvatel, teď jich má téměř trojnásobek. Na školu pro 125 dětí je jich tu 600. Podle ředitelky ZŠ Psáry navíc v některých okolních obcích ani nemají mateřskou školu.

Najít dětem místo ve škole nebo školce ve městě, už také není tak jednoduché jako dřív. Náporu příměstských dětí se totiž některé městské části začaly bránit. „Z minulosti máme zkušenost, že k nám děti z příměstských oblastí chodily, ale je to asi dva roky zpět, kdy městská část dala nařízení nebo vyhlášení, že můžeme mít zapsány děti pouze s bydlištěm na Praze 4,“ dodala zástupkyně ředitelky MŠ Přímětická Jana Fialová.

Reportáž Ziny Plchové (zdroj: ČT24)


Ministerstvo školství považuje problém za lokální. Úředníci podle něj častěji řeší nedostatek žáků a regiony, kde kvůli tomu musí školy zavírat. Odpovědnost za zřizování a provoz škol mají obce. Podle ministerstva místa pro žáky jsou, jen je třeba hledat. Obcím proto doporučuje buď vzájemnou spolupráci, nebo využít kapacity, které doposud nebyly využity plně. Přímo v Praze jsou například podle tabulek základní školy naplněny zhruba ze 60 procent, v okolí města pak ze 70. Obce se mohou pokusit sehnat peníze i ze soukromých zdrojů.