Soukromá firma chce prodat pozemky získané od kraje za 38 milionů

Brandýs nad Labem - Společnost PP Hospitals, která loni koupila od Středočeského kraje nemocnici v Brandýse nad Labem za 7,8 milionu korun, chce pozemky nabyté při koupi zařízení prodat městu za 38 milionů korun. Nový majitel sice koupil nemocnici s dluhem ve výši 35 milionů korun, zároveň ale tehdy od kraje pod vedením Petra Bendla získal majetek, jehož celková hodnota je minimálně 43,8 milionu. PP Hospitals tak od kraje dostala nemocnici prakticky zadarmo, milion korun ještě vydělala. Podle hejtmana Davida Ratha kraji vznikla škoda tři čtvrtě miliardy korun. Bendl naopak tvrdí, že privatizace byla pro kraj výhodná. Případ už vyšetřuje protikorupční policie. Informaci přinesly Hospodářské noviny.

Koupí nemocnice získala firma od kraje i vilu u nemocnice, polikliniku v Čelákovicích, dům na náměstí v Brandýse a skoro 20 tisíc metrů čtverečních lukrativních pozemků, které leží přímo u nemocnice. Polikliniku už firma prodala za tři miliony korun, dům na náměstí za 2,8 milionu. Největší obchod chce ale uzavřít v těchto týdnech. PP Hospitals nabídla městu Brandýs nad Labem lukrativní pozemky za 38 milionů korun.

Město v minulosti kraj o pozemky neúspěšně žádalo. Starosta Brandýsa Ondřej Přenosil (ODS) jel tehdy i do Prahy a přemlouval radní kraje, aby před prodejem nemocnice pozemky na město bezplatně převedli: „Řekli mi, že pozemky patří nemocnici a nelze je z privatizace vyjímat.“ Nyní Bendl tvrdí, že žádost města přišla pozdě: „Žádost města přišla v okamžiku, kdy už bylo rozhodnuto o soutěži a byly připraveny všechny podklady pro její zveřejnění.“

Město má o pozemky už dlouho zájem a pravděpodobně je koupí

Město má ale o pozemky stále zájem a pravděpodobně je tak od nového majitele koupí: „Tyto pozemky v centru Brandýsa jsou strategické pro rozvoj města. Chtěli bychom na nich vybudovat lední plochu a sportoviště pro občany. Myslím, že je to tak strategické místo, že by se městu vyplatilo pozemky za tu cenu koupit.“ Původní privatizační smlouva přitom prodej domů i pozemků podmiňovala souhlasem původního vlastníka. Bývalé vedení kolínské nemocnice pod vedením exministra zdravotnictví Luďka Rubáše ale prodej nemovitostí povolilo.  


Bývalý hejtman Petr Bendl, který nyní vede středočeskou kandidátku ODS, trvá na tom, že privatizace nemocnic byla pro kraj výhodná. „Jednotlivá zařízení se prodávala jako celek i se všemi závazky. K nim patří i povinnost vlastníka v zařízení poskytovat zdravotní péči a investovat do dalšího rozvoje přesně stanovené finanční prostředky. Jedině takto je možné posuzovat konečnou kupní cenu nemocnic.“ Bendl se hájí i tím, že v privatizační komisi zasedli lidé z Transparency International. Ta to ale popřela. PP Hospitals se v květnu 2007 zavázala, že do nemocnice během dvou let investuje 13 milionů korun. Stav nemocnice je ale takový, že by pro zajištění kvalitní péče tuto částku musela firma investovat stejně.

Nemocnice v Brandýse nad Labem
Zdroj: ČT24