Nový systém značení přejezdů má zabránit omylům

Praha - Speciálními identifikačními značkami nechala Správa železniční dopravní cesty označit výstražná světla na přejezdech. Systém má pomoci rychle reagovat při nehodách a také zabránit nedorozuměním. Železničářům, hasičům nebo policii by se tak nemělo stát, že by se spletli v místě nehody. Snad nejznámější nehoda na železnici, kdy si nerozuměla policie a výpravčí, byla srážka vlaku s autem u Vraňan, která se vyšetřovala jako pojistný podvod.

Reflexní údaj na výstražných světlech pomůže s rychlou identifikací železničního přejezdu. Nyní stačí, aby číslo volající na tísňovou linku sdělil operátorovi. „Jde o jednotné číslování tak, že tam je písmeno P a čtyři čísla,“ vysvětluje systém značení Anna Kodysová ze Správy železniční dopravní cesty.

„Pokud se jedná o řidiče, který nemá místní znalost, tak by bylo dobré, aby nám nahlásil místo dopravní nehody právě značením přejezdu,“ upřesňuje Markéta Janovská, mluvčí Policie ČR Pardubice.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Mezi řidiči zatím není informace o novém značení přejezdů příliš rozšířená. A přestože Správa železniční dopravní cesty vyzvala k očíslování přejezdů také soukromé majitele, na mnoha místech se značky ještě neobjevily.

Vydáno pod