Policie na Grand Prix zabavila 15 řidičáků, řešila dvě nehody

Brno - Policie dosud nemusela v Brně a okolí v souvislosti s postupným příjezdem tisíců návštěvníků víkendového 11. závodu mistrovství světa silničních motocyklů, Grand Prix České republiky, řešit žádné zásadnější potíže. Registruje zatím pouze dvě nehody, při kterých se zranili čtyři lidé, z toho tři ze zahraničí mířící na brněnský autodrom. Zhruba 15 řidičům pak během noci policisté odebrali po silniční kontrole řidičský průkaz, neboť za řídítka sedli s alkoholem v krvi, uvedla policie.

„Sobotní nájezd se obešel bez větších komplikací a byl méně intenzivní, než se čekalo,“ uvedl mluvčí krajské policie Pavel Šváb. Odpoledne parkovalo v okolí okruhu asi 8000 vozidel, z toho 1500 motocyklů. „Do této doby (zhruba 16:00) jsme nezaznamenali na okruhu či v kempech žádnou trestnou činnost,“ podotkl.

Klid před bouří

První fanoušci motocyklového sportu zamířili do Brna a okolních kempů již ve čtvrtek a v pátek. Noc z pátku na sobotu zhodnotila policie jako „klid před bouří“. Grand Prix je totiž jednou z největších událostí v regionu. Například loni na ni zamířilo 239 tisíc lidí. Zhruba stejnou účast očekávají pořadatelé i letos. Hlavní část ale zřejmě dorazí až v neděli přímo na závody. Dnes se jela kvalifikace.

Už první noc ale přinesla řadu řidičů, kteří se před jízdou posilnili alkoholem. Z 15 případů se až na jednu výjimku z Německa jednalo o české řidiče, všichni na místě přišli o svůj řidičský průkaz. Na pokutách policie vybrala 131 tisíc korun. Jeden řidič byl pozitivně testován na přítomnost drogy v těle.

Policie řešila dvě nehody

První nehoda související s návštěvníky závodů se stala již v pátek kousek za Letovicemi na Blanensku. Dvojici Poláků na motorce vjel do cesty osobní automobil. Poláci při nárazu přeletěli přes řídítka. Jeden si těžce zranil ruku, spolujezdkyně utrpěla otřes mozku. Řidič automobilu rovněž utrpěl otřes mozku. Škodu na vozidle a motorce policie odhadla na 90 tisíc korun.

Druhá nehoda se odehrála dnes u Ostrovačic nedaleko autodromu. Při střetu s vozem Audi A6 byl lehce zraněn řecký motocyklista, který musel být odvezen do nemocnice a navíc poškodil svůj stroj Triumph. „Podle předběžných výsledků vyšetřování je za střet odpovědný 38letý řidič osobního vozu,“ uvedl Šváb. Nehoda ale prý nezpůsobila větší dopravní potíže.

Na pokud možno klidný průběh víkendové motocyklové Grand Prix ČR v Brně dohlédne asi 800 policistů a 200 brněnských strážníků. Akce patří tradičně k největším v roce, loni se na závody přijelo podívat 239 tisíc lidí. Opatření mají zamezit mimo jiné krádežím, dopravním kolapsům a tomu, aby motoristé řídili opilí.