D1 zažije ve čtvrtek nácvik hromadné dopravní nehody

Brno - Ve čtvrtek na dálnici D1 u Brna na exitu 190. ve směru od Prahy proběhne jedno z největších cvičení Integrovaného záchranného systému v Česku. Zúčastní se jej stovky hasičů, policistů a zdravotníků, personál několika brněnských nemocnic a 72 figurantů. Nacvičovat budou připravenost při hromadné nehodě s účastí autobusu a několika osobních aut. Podle jihomoravského hejtmana Michala Haška je cílem nacvičit si zákrok při tragédii srovnatelné s tou, která se stala v jihočeských Nažidlech. V roce 2003 zde havaroval patrový autobus a zemřelo 20 lidí.

Exit 190. bude kvůli nácviku od 07:00 do 16:00 uzavřený. Řidiči směřující do Brna budou moci využít exity 194. a 196. V okolí místa cvičení sníží policie na D1 rychlost.

Podle scénáře si nehoda vyžádá životy šesti lidí, dalších 48 osob bude zraněno a 15 bude vyžadovat zdravotnickou péči kvůli šoku. Posláním hasičů bude vyprostit zraněné a předat je záchranářům, kteří je budou přepravovat do nemocnic s využitím deseti sanitek a dvou vrtulníků. Policisté budou regulovat dopravu a cvičení bude zahrnovat ošetření všech figurantů v nemocnici.

Akce mimo jiné v praxi ověří, zda pro Jihomoravský kraj postačuje traumacentrum Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích, které je jediným zařízením svého druhu v regionu. Druhé, v brněnské Úrazové nemocnici, bylo rozhodnutím někdejšího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka zrušeno.