Soudy musí přehodnotit nárok vězně na práva nekuřáků

Brno - Ústavní soud vyhověl stížnosti vězně Alberta Žirovnického, který si odpykává trest za vraždu a požaduje od státu 10 milionů korun i omluvu za to, že ve věznici Valdice musel v celách údajně nedobrovolně čichat kouř z cigaret. Soudy nižší instance se teď musí případem znovu zabývat. Z rozhodnutí Ústavního soudu ale není možné vyvozovat, jestli Žirovnický nakonec se svou stížností uspěje.

Stát podle něj nechránil právo na zdraví nekuřáků v celách. Vězeňská služba ale tvrdí, že kouření na ložnicích vězňů je zakázáno a ve všech věznicích jsou místa vyhrazená pro kuřáky. U Městského ani Vrchního soudu v Praze Žirovnický neuspěl. Žirovnický měl při podání žaloby na náhradu nemajetkové újmy zaplatit soudní poplatek. Jeho výše se vždy odvíjí od požadované částky. V případě Žirovnického poplatek překračoval možnosti vězně, který prakticky nemá žádné příjmy. Proto požádal o jeho odpuštění.

Městský soud ale Žirovnickému nevyhověl s vysvětlením, že jde o zjevně bezúspěšné uplatňování práva. V podstatě tak předem vyloučil možnost, že by mohl být se žalobou úspěšný. Proto prý bylo odpouštění poplatku zbytečné. Žaloba Žirovnického se tak nedočkala řádného projednání. Muž se nejprve odvolal k Vrchnímu soudu v Praze, poté podal ústavní stížnost. Kauza se nyní vrátí k Městskému soudu v Praze.

Žirovnický je znám svými častými stížnostmi

Žirovnický je bývalý ředitel pražského Discolandu Sylvie. Podle obžaloby v roce 2000 uspal a prádelní šňůrou uškrtil svého kamaráda, prodavače fotoaparátů. Z prodejny pak ukradl věci za více než 200 000 korun. K činu se nikdy nepřiznal. Žirovnický je v české justici znám také kvůli tomu, že podává mnoho různých stížností a žalob. Opakovaně žádal mnohamilionové sumy za údajné chyby policie či úřadů. Bojoval také o obnovu řízení.