Ministryně Kovářová znovu otevře Čunkovu kauzu

Praha - Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová znovu otevře kauzu bývalého vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Novinářům dnes řekla, že podá stížnost k Nejvyššímu soudu pro porušení zákona. Ministryně bude zároveň usilovat o zveřejnění celého Čunkova spisu na internetu, k tomu ale potřebuje svolení jihlavského státního zastupitelství. Arif Salichov, který stíhání Čunka zastavil, uvedl, že zveřejnění spisu je v jeho pravomoci, ale brání mu v tom ustanovení trestního řádu. „Případ Jiřího Čunka se odehrával v přípravném trestním řízení, které je svou povahou neveřejné. Spis obsahuje řadu osobních údajů o svědcích, které nelze zveřejňovat, protože je třeba chránit jejich práva,“ řekl Salichov.

Kovářová si podle svých slov nechala na ministerstvu zpracovat několik odborných posudků, které dopadly rozporuplně. Jaké konkrétní kroky v případu hodlá ministryně napadnout, ale sama odmítla sdělit. Není tedy jasné, jestli zákon měla porušit policie, když začala Čunka stíhat, nebo státní zástupce, když stíhání zastavil. Kovářová chce svou stížnost zveřejnit až poté, co Nejvyšší soud rozhodne a své rozhodnutí oznámí na internetových stránkách.

Jenže někteří právníci tvrdí, že stížnost na zastavení Čunkova stíhání už není možná. Vyplývá to i z rozborů, které si nechal udělat exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). „Rozhodnutí přezkoumávalo Nejvyšší státní zastupitelství a podle judikatury Nejvyššího soudu takováto rozhodnutí již nelze přezkoumat,“ upřesnil Pospíšil. Experti ministerstva podle něj spis zkoumali a konstatovali, že konečná rozhodnutí není možné napadnout, protože případ byl zastaven. Pospíšil by prý musel napadnout samotné zahájení stíhání. Ministryně spravedlnosti ale s tímto názorem nesouhlasí. 

Z tiskového prohlášení Daniely Kovářové:

„Stížnost pro porušení zákona podávám ve prospěch i neprospěch Jiřího Čunka a Petra Hurty proto, abych udělala jasno v zájmu věrohodnosti a odbornosti justice, kterou tato kauza poškodila a ubrala jí na důvěryhodnosti. Veřejnost celou dobu volala po tom, aby věc posoudil nezávislý soud. Podání stížnosti pro porušení zákona je jediná cesta, jak v tuto chvíli  v souladu se zákonem dostat věc před nezávislý soud.“

Komentátor Respektu Ondřej Kundra ve Studiu ČT24:

„Když si analyzujeme, jak se paní ministryně dostala do úřadu, pak její dnešní postup vypovídá spíše o tom, že dochází k dalšímu zametení té kauzy… Za nápadem jmenovat Danielu Kovářovou ministryní, se kterým oficiálně přišel Mirek Topolánek (ODS), byl zřejmě právě Pavel Kučera, se kterým se znala již delší dobu, a zřejmě také Pavel Němec. To znamená lidé z justiční mafie.“

Jiří Čunek:

„Jsem tomu velmi rád, chtěl bych, aby celá ta kauza byla veřejnosti přístupná. Veřejnost by měla vidět, jak byla rok a půl manipulována nepravdivými informacemi. Celá věc byla vymyšlena jednou nemocnou osobou, která byla posléze využita některými politickými silami.“

Rozhodnutí ministryně spravedlnosti přivítal jak bývalý vicepremiér Jiří Čunek, tak nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká: „Určitě povede k tomu, aby byly s konečnou platností rozptýleny všechny pochybnosti a spekulace,“ domnívá se Vesecká. O poznání méně už jsou nadšení lidovci, kteří se obávají, že je otevření aféry jejich bývalého předsedy poškodí před blížícími se volbami do sněmovny.

Kauza údajné Čunkovy korupce hýbala českou politikou více než rok. Policie lidoveckého předsedu obvinila v únoru 2007 z přijetí půlmilionového úplatku od realitní společnosti H&B Real. Státní zástupce Arif Salichov však stíhání Čunka opakovaně zastavil s vysvětlením, že se trestný čin nestal. Čunek kvůli obvinění na čas odešel z vlády, po zastavení stíhání se vrátil, v lednu však znovu a za jiných okolností oznámil odchod. Kovářová si materiály o Čunkově kauze vyžádala na konci května od nejvyšší státní zástupkyně.

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod