Platy se zatím zvýšily jen třetině zdravotních sester

Praha – Navýšení platů k červnu a červenci tohoto roku dosud pocítila jen asi třetina zdravotních sester. Vyplývá to z aktuální ankety České asociace sester. Třífázové navýšení platů mělo začít od 1. června, mzdy se podle ministerstva zdravotnictví měly zvýšit v průměru o 15 procent ve všech zařízeních. Ministerstvo ale podle náměstka Marka Šnajdra nemůže vynutit změnu platů v nemocnicích, které přímo neřídí. Resort proto vymyslel nový postup. Zdravotnická zařízení by bez jakýchkoli dalších dílčích výpočtů dostávala na každou sestru rovnou 2500 korun.

Problém s navyšováním platů je především u krajských a soukromých nemocnic, což potvrzuje i mluvčí asociace sester Irena Pejznochová. Podle ní si zatím polepšily jen sestry ve fakultních nemocnicích a státních zařízeních. Podle Pejznochové proto hrozí, že neohodnocené sestry si začnou hledat práci v zařízeních, která na platech nešetří.    

Ministerstvo tvrdí, že se mělo navýšení platů dotknout všech 81 tisíc zdravotních sester v České republice. „Byla realizována dohoda se zaměstnavateli s tím, že jde o prioritu a je potřeba toto opatření realizovat,“ uvedla na dnešní tiskové konferenci ministryně Dana Jurásková. 

Marek Šnajdr:

„Není možné, aby ministerstvo zdravotnictví bylo to, které jedná, snaží se, dohaduje, vyjednává, a aby managementy nemocnic nebo jejich zřizovatelé seděli v koutě, točili prstíčky a ukazovali na ministerstvo, co dojednalo nebo zase nedojednalo. To žádný zodpovědný provozovatel nedělá.“

Na zvyšování platů vyčlenily pojisťovny 1,2 miliardy. Do své kapsy ale musí sáhnout i zdravotnická zařízení a jejich zřizovatelé. „Po zdravotnických zařízeních se chce, aby dorovnaly odvody na zdravotním a sociálním pojištění,“ dodala Jurásková. Podle Šnajdra ministerstvo nenese vinu na tom, že některá zařízení sestrám navýšení platů nezajistila. Například kraje ale peníze většinou nemají. Navíc tvrdí, že takový postup by byl i nezákonný. „Kraje nesmí dávat obchodním společnostem prostředky, neboť by to byla nedovolená podpora, což by bylo protizákonné,“ uvedla hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová. 

Nový způsob zvyšování platu sestrám může začít fungovat na podzim

Sestry se nyní bojí, že své peníze nedostanou. Zdravotní pojišťovny mohou pouze kontrolovat, zda peníze míří opravdu na jejich platy, nebo někam jinam. Ministerstvo proto přišlo s novým postupem. Zdravotnická zařízení by bez jakýchkoli dalších dílčích výpočtů dostávala na každou sestru rovnou 2500 korun. Pokud se ministerstvo s pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními dohodne, měl by nový způsob zvyšování platu sestrám začít fungovat na podzim.

Navyšování platů sester

Od 1. června rozhodla vláda o navýšení tarifních platů sester o 3,5 procenta. Od 1. července pak o navýšení tarifních platů všech zdravotnických pracovníků o dalších 3,5 procenta. Od začátku července se navíc zdravotní sestry a porodní asistentky posunuly v katalogu prací v platových třídách. Celkem měly dostat přidáno 15 procent, což představuje přibližně 2500 korun na sestru.

Péče o pacienty
Zdroj: ČT24