V areálu vinohradské nemocnice vznikne nová budova za 3,6 miliardy korun

Praha - Část vinohradské nemocnice by mohla být v budoucnu prodána nebo pronajata. V areálu nemocnice totiž vznikne do roku 2013 nová moderní budova, která pojme několik současných zastaralých pavilonů včetně traumacentra. Stavba by měla stát 3,6 miliardy korun, další miliardu si vyžádá vybavení zdravotnickou technikou. Náklady mají pokrýt strategické investice schválené na jaře vládou Mirka Topolánka, peníze poskytne i ministerstvo zdravotnictví. Nemocnice se chce podle svého ředitele Marka Zemana na stavbě také finančně podílet. Vybavení se bude dokupovat až po výstavbě po roce 2013, peníze na ně by měly plynout především z evropských zdrojů.

„Budovy klinik, které budou po dokončení nového pavilonu uvolněny, mohou být převedeny na 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, prodány nebo pronajaty. Příjmy z této operace by pak snížily finanční náročnost výstavby nového pavilonu,“ uvádí se v materiálech nemocnice. Ředitel Zeman uvedl, že nemocnice se bude zřejmě chtít zbavit jen nejstarších budov: „Ty budovy my uvolníme a stát rozhodne, co s nimi dál bude.“ O případném prodeji nebo pronájmu by rozhodovala vláda.

Podle investičního konzultanta mezinárodní poradenské společnosti King Sturge Jana Kovařínského je lokalita nemocnice na Vinohradech výborná a pokud by byla správně nastavena cena, předpokládá, že kupec by se jistě našel. V zahraničí se podle něj tento typ budov nejčastěji využívá pro rezidenční bydlení, často pro seniory, soukromá sanatoria či wellness centra, případně také pro hotely a hostely.

Výstavba nové části by měla začít v létě 2010. Projekt vypracovali architekti z firmy Helika, kterou nemocnice vybrala ve výběrovém řízení. Dokumentace k územnímu rozhodnutí by měla být dokončena letos v listopadu. Projekt má podporu i hlavního města, které bezúplatně pronajalo nemocnici pozemky.

Většina současných pavilonů je zastaralá

Do nového pavilonu budou přestěhovány některé kliniky. Kromě traumatologické péče by měla v novém zařízení být také chirurgie, plastická chirurgie, neurologie, ortopedie, ARO a další oddělení. V pavilonu bude 770 lůžek, 21 operačních sálů, 60 ambulancí a střešní heliport. Zázemí v nové budově najdou také studenti lékařské fakulty.

Důvodem výstavby je podle vedení nemocnice zastaralý stav většiny současných nemocničních pavilonů. „Sedmdesát procent budov je starších 40 let. Dají se sice opravit, ale ne předělat tak, aby splňovaly požadavky medicíny 21. století,“ dodal Zeman. Díky nové budově budou podle Zemana tři čtvrtiny nemocnice pod jednou střechou, některá oddělení, která nejsou až tak akutní, pak zůstanou v jiných pavilonech, ale propojena s hlavní budovou nadzemními můstky.

  • Nemocniční pavilon autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/267/26606.jpg
  • Fakultní nemocnice Královské Vinohrady autor: Adéla Pobořilová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/271/27012.jpg