Barták: Radar u Sokolnic je neškodný, nárok na kompenzace padá

Brno - Radar NATO v Sokolnicích u Brna nijak nepoškodí zdraví okolo žijících lidí, a jakékoli diskuse o kompenzacích proto nejsou na místě. Před jednáním se starosty z regionu to dnes novinářům v Brně řekl ministr obrany Martin Barták. Jihomaravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) ale uvedl, že žádný ze starostů ani o finanční kompenzaci nežádá. Podle Bartáka byla na místě vojenská základna už dřív a instalace nové techniky si nevyžádala žádné složité infrastrukturní zásahy, jako je třeba mýcení lesa. O rozhovor se starosty ale ministr stojí, chce je přesvědčit, že radar žádné hygienické limity nepřekračuje.

Ministr ujistil, že kdyby se při nynějším testování objevila jediná věc, která by nebyla v souladu s předpisy, armáda radar nezprovozní. Nic takového ale nepředpokládá. Podle něj dostanou dnes starostové možnost se o situaci na místě přesvědčit, promluvit si s armádním hygienikem, odborníkem na měření i lidmi, kteří budou odpovědni za provoz radaru a jeho řízení.

Hejtman Michal Hašek po jednání uvedl, že obce nepožadují žádné peněžní kompenzace. „Nikdo ze starostů nic takového nepotvrdil, naopak se proti tomu ohradili,“ uvedl Hašek.

Podle Bartáka by si žádná vláda nedovolila instalovat jakoukoli techniku, která by poškozovala zdraví okolo žijících obyvatel. Zdůraznil, že radar na místě potřeba je. „To rozhodnutí padlo, bylo by složité ho měnit, síť páteřních radarů existuje po celém světě,“ uvedl.

Vydáno pod