Stále více lidí chodí darovat krev za peníze, v nemocnicích pak chybí

Praha - Transfuzní stanice hlásí úbytek dárců krve, což by v létě v době dovolených nebylo nic tak zvláštního. Dárci totiž ubývají v červenci a srpnu každoročně, letos se ale přidal nový fenomén. Stále více lidí totiž chodí dávat krev do komerčních zařízení, kde se za darování krve platí. Tyto firmy přitom krev neposkytují českým nemocnicím, ale nejčastěji ji prodávají do zahraničí na výrobu léků.

Českým nemocnicím zatím zásoby krve stačí, ale snižující se počet dárců dělá vrásky ministerstvu zdravotnictví. „Tam, kde začíná být problém, tak je zejména s novými dárci krve v mladších kategoriích,“ upřesňuje náměstkyně pro zdravotní péči na ministerstvu Markéta Hellerová. 

Ke klesajícím číslům se navíc přidávají komerční centra, kde za plazmu dostane dárce zaplaceno několik set korun. Podle Českého červeného kříže komerční centra zásadně ubírají dárce nemocnicím a jejich krev navíc putuje do zahraničí. „Za loňský rok bylo kolem 50 tisíc dárců krve nebo jejích složek, ale z toho celá polovina šla do plazmaferatických center,“ zdůrazňuje prezident Českého červeného kříže Marek Jukl. 

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Odborníci navíc poukazují na to, že komerční dárce pod vidinou finančního zisku nemusí před odběrem mluvit pravdu o svém zdravotním stavu. Některé zahraniční studie totiž ukazují, že třeba výskyt hepatitidy typu C je u komerčních dárců vyšší než v běžné populaci. Komerčních center je v Česku několik, na kameru ale nikdo mluvit nechtěl. 

V České republice je 270 tisíc evidovaných dárců krve. Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by jich ale mělo být jednou tolik. Pokud se budete chtít připojit, můžete se na těchto stránkách zaregistrovat do databáze dobrovolných dárců, připravených poskytnout krev v naléhavých případech, jako je teroristický útok, živelná katastrofa či jiná tragédie. Databázi spravuje Ústav hematologie a krevní transfuze v Praze, který se může v případě potřeby obrátit na dárce zaregistrované v databázi.

Darování krve
Zdroj: ČT24