15. ročník Fora 2000 odstartoval, přijede i Saakašvili

Praha - V Praze začal už 15. konference Forum 2000, kterou založil bývalý prezident Václav Havel. Přední světoví myslitelé a politické osobnosti na něm budou debatovat do 11. října na různých místech metropole. Mimo jiné přijedou nositel Nobelovy ceny za mír Elie Wiesel, gruzínský prezident Michail Saakašvili nebo kosovská prezidentka Atifet Jahjagová. Právě proti její přítomnosti protestovali při zahájení před Pražskou křižovatkou odpůrci samostatného Kosova. Letošní fórum se zaměří na právní stát, korupci a Rusko.

U Pražské křižovatky se při zahájení sešlo několik desítek odpůrců nezávislého Kosova. Shromáždění proti nejmladšímu státu Evropy svolal poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, který má srbské kořeny. „V Kosovu se porušují mezinárodní rezoluce, lidská práva. Vyhánějí se Srbové. Zdá se nám, že se o tom nemluví,“ řekl jeden z účastníků Václav Dvořák. Demonstranti drželi velkou srbskou vlajku a transparenty upozorňující například na organizovaný zločin v Kosovu. 

Dorazit by mělo celkem 125 delegátů z různých koutů světa. Forum 2000 hostí Praha už od roku 1997, letošní ročník se zaměří na právo a demokracii a na problém korupce a organizovaného zločinu. „Nebude chybět problematika státní suverenity a její limity z hlediska odpovědnosti mezinárodního společenství chránit lidská práva nebo role práva v kontextu se současnou ekonomickou krizí,“ uvedl ředitel Nadace Forum 2000 Oldřich Černý.

Václav Havel:

„Politický život v naší zemi moc radosti člověku nedělá a prohlubuje se propast mezi politikou a veřejností. To není dobré, nicméně, to se, já jsem přesvědčen, časem změní.“

Forum 2000 se letos poprvé představí také mimo Prahu. Ve středu 12. října v budově Českého rozhlasu v Plzni proběhne panelová debata na téma „Korupce: jak proti ní můžeme efektivně bojovat?“.

Dnešní slavnostní ceremoniál v Pražské křižovatce zahájil exprezident Václav Havel, pod jehož patronátem se Forum 2000 tradičně koná. Promluví také nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz a další. Účastníci konference budou debatovat u kulatých stolů především o aktuálních palčivých tématech. Hlavní část akce se koná na pražském Žofíně.