Letos přišlo o nemocenskou přes tisíc lidí

Praha - O celou nemocenskou nebo její část přišlo v prvním pololetí letošního roku 1 129 lidí, kteří nedodrželi léčebný režim. Loni za celý rok to bylo přes pět tisíc lidí a předloni sedm tisíc. Počty zjištěných prohřešků tak stále klesají, možná i v důsledku loňských změn systému vyplácení nemocenské - teď se neproplácí první tři dny nemoci ani víkendy. Z týdenní nemocenské tak dostane zaměstnanec zaplaceny jen dva dny. Nová úprava nemocenského pojištění, platná od letošního ledna, zpřísnila sankce za porušení léčebného režimu, a to nejen pro pracovníky, ale i pro lékaře.

Snižuje se ale také celkový počet kontrol. Zaměstnanci okresních správ sociálního zabezpečení letos od ledna do června podnikli asi 65 000 kontrol; loni za celý rok jich bylo přes 190 000.

Kvůli zavedení vládní reformy lidé loni od ledna do konce června nedostávali v prvních třech dnech nemoci žádné dávky. Ústavní soud poté tuto praxi zrušil; z rozhodnutí ministerstva práce lidé proto v červenci a srpnu pobírali i v prvních třech dnech nemoci 60 procent základu příjmu stejně jako od čtvrtého dne nemoci. Od září poté zaměstnanci měli v prvních třech dnech nemoci nárok na 25 procent vyměřovacího základu. Letos od ledna v prvních třech dnech nemoci opět žádné náhrady nejsou; až do 14. dne nemoci poté nemocenskou zaměstnancům za pracovní dny platí zaměstnavatelé, potom stát.

Kromě krácení a odebrání nemocenské pracovníci ČSSZ nařídili v asi 650 případech ukončení neschopnosti, pro kterou již lidé neměli z lékařského hlediska žádné opodstatnění. Nejvíce takových případů, více než 100, ČSSZ zaznamenala ve Zlínském a Olomouckém kraji. Žádná neschopnost naopak z rozhodnutí správy nebyla ukončena v Jihočeském kraji; v Karlovarském kraji a Praze kontroloři ukončili po jedné neschopnosti.

Za prohřešky hrozí pokuta až dvacet tisíc

Kontroloři navštěvují nemocné v pracovních dnech i o víkendu. Vybírají je buď namátkově, nebo přicházejí na podnět lékaře či úřadu práce nebo právě zaměstnavatele, který má podezření, že jeho zaměstnanec chorobu jen předstírá. Nemocní jsou povinni správě kontrolu umožnit, u lékaře proto musí uvést platnou adresu a mít na zvonku u bytu uvedeno své jméno. Kontroloři jim při kontrole předloží oprávnění. Nemocní pracovníci jim musí ukázat doklad o pracovní neschopnosti, na nějž pracovník správy datum a čas kontroly zaznamená. Pokud zaměstnanci s kontrolory dostatečně nespolupracují, mohou jim pracovníci ČSSZ uložit pokutu do výše 10 000 korun, při závažných přestupcích pravidel až 20 000 korun.

Neschopenka
Zdroj: ČT24/Adéla Pobořilová