Hospodářské noviny vynesou příjmy politiků na světlo boží

Praha – Tuzemští politici dělají podle Hospodářských novin všechno pro to, aby veřejnost neměla přehled o tom, co všechno vlastní. Deník se proto rozhodl, že zveřejní kompletní přehled přiznaného majetku poslanců, senátorů a členů bývalé vlády. Příloha se po vzoru britského Daily Telegraphu jmenuje Konta X.

Zveřejnění přiznaného majetku politiků je postup na hraně zákona o střetu zájmů. „Fakticky v současné době občan nemá možnost kontrolovat to, co politici přiznávají, tedy jejich majetky, případně další angažmá v dozorčích radách. Proto jsme se vlastně rozhodli zákon porušit, abychom dosáhli jeho změny,“ vysvětluje rozhodnutí deníku zástupce šéfredaktora Ondřej Neumann.

K podobnému kroku se deník odhodlal už před dvěma lety, a vyvolal tak pozornost Úřadu pro ochranu osobních údajů. Ten nakonec rozhodl, že noviny sice zákon porušily, ale nad proviněním převážil zájem veřejnosti. „Tehdy se zdálo nebo se jevilo, že vlastně by mohlo dojít k porušení zákona, bral se na zřetel samozřejmě i veřejný zájem,“ upozornila mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Zákon se od té doby změnil – výslovně už umožňuje zveřejnění majetkových přiznání poslanců, senátorů a ministrů, u dalších skupin veřejných funkcionářů je zveřejnění stále zakázané. V zákoně ale zůstaly administrativní překážky. Do přehledu majetkových přiznání smí nahlédnout jenom ten, kdo se registruje v poslanecké sněmovně. Své přístupové heslo ale nesmí poskytnout nikomu dalšímu.

Politici se na nutnosti zákon znovu změnit úplně neshodují. „Já té iniciativě Hospodářských novin úplně nerozumím, protože nejenom já, ale celá řada dalších vrcholných představitelů státu podává podle zákona o střetu zájmů přesné informace o svém majetku,“ myslí si šéf ODS Mirek Topolánek. „Já s tím nemám žádný problém, znova opakuji: všechny ty věci kolem mého majetku jsou známy a myslím si, že s tím nemám problém,“ vidí zase věc předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Elektronický systém nahlížení do majetkových přiznání politiků v Česku funguje od počátku roku 2007. Za porušení jeho pravidel je stanovena pokuta až 50 tisíc korun.