Co je zvíře? Nový občanský zákoník stále nemá jasno

Praha - Nekonečným sporem mezi zastánci a odpůrci návrhu nového občanského zákoníku je postavení zvířete. Ochránci zvířat se shodují s veterináři, že text je plný absurdit, a pozastavují se i nad zastaralou terminologií. Také samotné ministerstvo spravedlnosti připouští, že některé výtky jsou oprávněné, a v pondělí proto sněmovně představí pozměňovací návrh.

Podle ochránců zvířat některé paragrafy navrhovaného občasnkého zákoníku definují zvíře jako rukojmí. „Zvíře způsobí škodu na majetku nějaké osoby a osoba, které byla škoda způsobena, si může toho živého tvora ponechat, dokud mu nebude škoda uhrazena,“ uvedla diskutabilní úryvek ze zákoníku ředitelka Nadace na ochranu zvířat Eva Hodek. 

Pokud tedy někomu uletí vzácný papoušek a něco rozklove, může si jej majitel zničené věci nechat. Jenže k chovu exotických zvířat jsou potřeba chovatelské zkoušky. „Pokud dotyčný chovatelské zkoušky nemá, může dojít ke zdravotní újmě nebo dokonce úhynu toho zvířete,“ obává se Hodek. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková toto potvrzuje. „O zvíře by v podobných případech muselo být postaráno skutečně jako o zvíře, a nikoliv jako o věc, musely by mu být zajištěny dostatečné životní podmínky,“ dodala.  

Tereza Palečková, mluvčí ministerstva spravedlnosti:

„Definice neříká pouze to, čím zvíře není, tedy že není věcí, ale i to, co je, tedy tvor nadaný smysly.“

Absurdní je podle ochránců zvířat i terminologie, která se vrací o století zpátky a může se tak rozcházet s některými českými zákony nebo evropskými předpisy. Ochráncům zvířat se už podařilo přesvědčit ministerstvo spravedlnosti, aby se kategorie dobytek nazývala hospodářská zvířata. Například kůň, ale i husa nebo včela totiž do dobytku vůbec nespadají. Hospodářské zvíře je každé zvíře, ze kterého má člověk hospodářský užitek, pod dobytek ale spadá jen skot, prasata, ovce a kozy.

„Hovoří v jazyku asi 120 let starým, že divoké zvíře je bez pána, pokud žije na svobodě. Formulace jsou mimo současnou realitu,“ míní člen Veterinární komory Lubomír Hošek. Ochránci zvířat ale paradoxně kritizují i samotnou definici zvířete, tedy to, že zvíře již není věc. „Lidé najednou přestávají být zodpovědní za tuto věc, protože zvíře není věcí, to znamená, že je zodpovědné samo za sebe, což by mohlo mít katastrofální dopady,“ poznamenal Hošek. Ústavně-právní výbor sněmovny se bude novým občanským zákoníkem zabývat v pondělí. Ministerstvo spravedlnosti tam předloží komplexní pozměňovací návrh.  

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod