Do sněmovny se chce dostat 22 politických uskupení

Praha - V říjnových předčasných volbách se o vstup do poslanecké sněmovny utká celkem 22 politických uskupení. Přesně tolik stran a hnutí podalo do středeční čtvrté hodiny kandidátní listiny krajským úřadům. Je to o čtyři méně než v minulých volbách v roce 2006. Ve všech 14 krajích postavilo kandidáty jen 15 seskupení. Letos také nekandiduje žádná koalice, protože ta potřebuje pro vstup do sněmovny více než pět procent hlasů. Strany raději sestavily společné kandidátky - například s TOP 09 spolupracují Starostové, s KDU-ČSL Evropská demokratická strana, se zelenými Strana pro otevřenou společnost a také Věci veřejné, Alternativa a SNK-ED sestavily jednu kandidátku. Čísla stran, se kterými do voleb půjdou, se vylosují v září.

Kandidátky se teď shromáždí na Českém statistickém úřadě. Strany ale na nich ještě do 30. srpna mohou dělat drobné úpravy, měnit pořadí a doplňovat kandidáty. Kandidátky je také třeba důkladně zkontrolovat, aby se vyloučila například kandidatura jedné osoby ve více krajích a podobně. Do 9. srpna mohou strany opravit případné nesrovnalosti. O registraci, a tím pádem připuštění stran k volbám se rozhodne nejpozději 10. září.

Nejmenší výběr mají lidé v Karlovarském kraji

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Oproti posledním volbám se zvýšil počet kandidujících nacionalistických stran. Naopak nižší je počet žen na kandidátkách – letos jich o poslanecké křeslo bojuje kolem třiceti procent. V Karlovarském regionu budou mít voliči nejmenší výběr – tam se o přízeň voličů uchází jen 15 stran. Naopak největší konkurence bude v Praze, kde kandiduje 19 seskupení.

Přímý souboj lídrů největších stran se očekává jen v Praze. Tam se proti sobě postaví šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg a lidovecký předseda Cyril Svoboda. Šéf ČSSD Jiří Paroubek kandiduje znovu na Ústecku, proti němu ODS postavila místopředsedu Petra Gandaloviče. Předseda ODS Mirek Topolánek je jednička na jihu Moravy a utká se s druhým mužem sociální demokracie Bohuslavem Sobotkou. Lídr komunistů Vojtěch Filip kandiduje v jižních Čechách. Soupeřit s ním budou Vítězslav Jandák (ČSSD), Jaromír Talíř (KDU-ČLS) a Vlasta Parkanová (TOP 09).

Z předvolebních preferencí vyplývá, že křesla obsadí současní poslanci

Předvolební kampaň graduje. Strany by podle odbornice na politický marketing mohly využít také to, že předčasné volby budou v říjnu - měsíc po zahájení školního roku. „Prvního září se můžeme připravit na slogany, materiály a vizuály využívající prvňáčky: nový začátek, nová generace, nová naděje. Ještě víc politiků než obvykle vyrazí na návštěvy základních škol,“ konstatovala politoložka Anna Matušková. Měsíc a půl před volbami se tak rýsuje podoba nové poslanecké sněmovny. Z dosud známých kandidátních listin a zveřejněných předvolebních preferencí vyplývá, že ve sněmovně zasednou z velké části současní poslanci.

Před třemi lety se do sněmovních voleb přihlásilo celkem 26 politických seskupení. Do sněmovny se dostali zástupci pěti z nich - ODS, ČSSD, KDU-ČSL, KSČM a nově Strany zelených. Letos by to podle průzkumů mělo dopadnout podobně. Zelené ale podle všeho nahradí nově vzniklá TOP 09 Karla Schwarzenberga.

  • Územní rozdělení Česka autor: Vojtěch Rejl, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1038/103740.jpg
  • Kandidující strany autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1073/107217.jpg