Slovensko odmítá vyplácet dávky v ČR žijícímu důchodci

Hradec Králové – Magistrát Hradce Králové odmítá své občance Anně Bajtošové vyplatit sociální příspěvek na péči o těžce nemocného otce Josefa Bajtoše, který je sice slovenské národnosti, ale protože se v pokročilém věku již bez trvalé péče své dcery neobejde, získal od úřadů povolení k trvalému pobytu v České republice. Magistrát se odvolává na původní národnost důchodce, ovšem slovenské úřady odmítají vyplatit sociální příspěvek právě proto, že pan Bajtoš přebývá v ČR. Tím ale porušují platné předpisy Evropské unie.

„Pan Bajtoš pobírá slovenský důchod, a tudíž by podle výkladu ministerstva práce a sociálních věcí měla vyplácet příspěvek slovenská strana,“ zdůvodnil postup magistrátu jeho mluvčí Václav Svoboda. Podle mluvčí českého resortu sociálních věcí Štěpánky Filipové Slovensko nerespektuje pravidla Evropské unie, která mu ukládají sociální dávku v podobných případech Slovákům v ČR vyplácet.

„Proto ministerstvo práce a sociálních věcí už od roku 2007 několikrát požádalo slovenskou stranu o zjednání nápravy,“ uvedla mluvčí českého ministerstva. Protože paní Bajtošová zastává stanovisko, že nejen její otec nesmyslně vypadl ze dvou sociálních systémů, a protože je stále bezradnější, obrátí se zřejmě na Evropský soud pro lidská práva.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)