Kraj plánuje otevřít Slavonice kamionům, místní jsou proti

Slavonice (Jindřichohradecko) - Hraniční přechod do Rakouska Slavonice - Fratres se možná otevře i pro kamiony. Zkušební provoz na dobu jednoho roku pro nákladní dopravu navrhuje Jihočeský kraj. Dosud tam platí omezení hmotnosti do 3,5 tuny. Část obyvatel i zastupitelů ve Slavonicích je ale proti byť zkušebnímu provozu kamionů. Petici proti těžké dopravě loni podepsalo 750 lidí, uvedla po dnešním jednání obcí a kraje členka petičního výboru Tereza Kuhnová. Ve Slavonicích jde ovšem také o solidaritu se sousedy: až 120 kamionů denně teď jezdí do Rakouska přes nedalekou Novou Bystřici a její obyvatelé by se o hustý provoz rádi podělili.

„Vyslechli jsme dnes názory starostů a obyvatel, ale nic se nerozhodlo,“ řekl poradce hejtmana Ivan Študlar. Pracovní skupina dá během měsíce doporučení hejtmanovi Jiřímu Zimolovi, chce ale počkat na rozhodnutí slavonických zastupitelů 15. září. Změnu iniciuje Nová Bystřice, přes kterou nyní proudí veškerá nákladní doprava v oblasti. Podle Študlara by otevření přechodu pro kamiony mohlo novobystřickým ulehčit.

Podobný názor má i bystřický starosta Vladimír Bláha. „Projíždějí historickým centrem Nové Bystřice úzkými uličkami až na hraniční přechod,“ postěžoval si. Otevření slavonického přechodu by podle starosty odvedlo z Bystřice asi třetinu kamionů.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Obyvatelům Slavonic se ale otevření jejich hraničního přechodu pro kamiony nelíbí. Novou Bystřici by podle Kuhnové zatěžovala nákladní doprava dál a přes Slavonice by mířily kamiony i z jiných směrů. „Pro nás by to znamenalo ohrožení turistického ruchu, který je jediným funkčním ekonomickým odvětvím tady. Vede tady také cyklostezka Praha - Vídeň,“ zdůraznila Kuhnová. Zastupitelé Slavonic už loni jednou na základě petice nákladní dopravu odmítli, nyní ale budou rozhodovat znovu. Podle starosty Luboše Kryzana návrh neprojde ani tentokrát.

Proti otevření hranic jsou i radní v sousední Dačicích. Argumentují, že úzké cesty, které spojují Dačice a Slavonice, desítky kamionů nepojmou. Slavoničtí obyvatelé nyní společně s rakouskými kolegy chystají na 2. září protestní akci na hranicích, kde chtějí upozornit na rizika otevření přechodu pro kamiony. Kraj chce přechod otevřít na zkušební dobu jednoho roku a už jen čeká na vyjádření měst, uvedla Kuhnová.

Podle Študlara zatím není nic rozhodnuto. Doplnil, že nyní se také zpracovává studie přeshraniční dopravy, která mapuje dopravní toky v jihočeském a rakouském pohraničí a zjišťuje potřeby do roku 2025. Pokud starostové budou souhlasit se zkušebním provozem, první kamiony na hraniční přechod zamíří na začátku příštího roku.

Vydáno pod