Čeští vojáci konečně mají cenově přijatelné pojištění

Praha - Od nového roku se ulehčí rodinám vojáků, kteří bojují v nebezpečných lokalitách, jako je Irák nebo Afghánistán. Občanské sdružení Age Navy, které založili bývalí profesionální vojáci, totiž vyjednalo cenově dostupné pojištění až do výše deseti milionů korun, které umožní finančně zabezpečit težce zraněné vojáky s trvalými následky a rodiny zabitých vojáků ve válečných oblastech. Podrobnosti přinesou zítřejší Lidové noviny.

Jiří Koch ze sdružení Age Navy vysvětluje, že bylo obtížné pojištění vůbec domluvit, protože podobná pojistka neexistuje nikde jinde ve střední Evropě. Pojistka má navíc výhodu, že vojáky finančně nezatíží. Například pojištění na jeden milion korun pro misi v Afghánistánu vyjde vojáky na 19 korun denně – během půlroční mise tak zaplatí asi 3,5 tisíce korun. „Pokud se voják rozhodne pojistit na 5 milionů korun, tak je cena samozřejmě vyšší, dosahuje částky něco přes sedm tisíc korun,“ dodává mluvčí Pojišťovny České spořitelny Mikuláš Duda.

Pro příslušníky armády nelze použít běžné životní pojistky, většina smluv totiž vylučuje zabití ve válce nebo při teroristickém útoku. Vojáci by si tak museli vyjednávat podmínky individuálně, pokud by tam ale chtěli zahrnout veškerá rizika, pak by se výrazně zvýšila cena pojištění. 

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Vojáky zraněné v armádních misích nebo rodiny zabitých odškodňuje také armáda, zraněný voják s trvalými následky dostane skoro milion korun, tu samou částku pak obdrží i manželka a děti zabitých vojáků. Navíc může ministr obrany u jednotlivých případů částku až zdvojnásobit. A od prvního října začne platit novela zákona, která náhrady ještě zvyšuje.

Česká armáda
Zdroj: ČT24