Proti státním maturitám se bude opět protestovat

Praha - V době vrcholící volební kampaně pro říjnové předčasné volby se nejspíše uskuteční další protesty proti státním maturitám. Protestní akce by tentokrát měly být pouze v režii studentů a kromě nich by se pochodu měli účastnit jen učitelé a ředitelé škol. Na rozdíl od předchozích akcí by politici a sponzoři neměli být zapojeni. Nové protesty připravují vůdci studentů a zároveň prvovoličů, kteří jsou na internetu členy facebookové skupiny Nechceme státní maturitu. V případě, že bude státní maturita spuštěna a nevydaří se, nevylučují ani právní kroky. Informaci přineslo dnešní vydání deníku Právo.

Politici prý studenty podvedli, ti proto také diskutují o tom, koho volit. „Protest je určitě prioritou, ale nejlepší bude nevolit žádnou osobu, která nás podrazila,“ uvedl v neděli na facebooku organizátor nedávných protestů v ulicích Prahy Adam Cyprych.

Přestože současná ministryně školství Miroslava Kopicová si za státní maturitou stojí, předseda školského výboru Poslanecké sněmovny Walter Bartoš (ODS) podporuje její odklad. Podle jeho slov nejsou školy na spuštění nového systému závěrečných zkoušek dostatečně připraveny.

Sněmovna pravděpodobně odložení státních maturit projedná ještě do předčasných říjnových voleb a zřejmě jej také schválí. Prosadit tento bod na zářijovou schůzi by měli společně poslanci ODS a ČSSD, kteří odklad státních maturit podporují.

Studenti v ulicích již potřetí

Proti státním zkouškám dospělosti protestovalo v červnu na 7000 studentů. Druhý protest v červenci už měl mnohem nižší účast, studentů přišla necelá stovka. Studenti hovořili o zpolitizování akce. Protesty organizovalo hnutí Green Revolution, za kterým stojí poslankyně Olga Zubová (DSZ, kandiduje za ČSSD) a mediální magnát Jaromír Soukup.

Olga Zubová
Zdroj: ČT24